Milan Polak – Guitar Odyssey

Oostenrijker Milan Polak verraste me eerder met zijn instrumentale cd Dreamscapes. Vlekkeloze uitvoeringen van songs in allerlei stijlen maakten van Dreamscapes een van de betere albums van dit jaar. Dit is de volgende release van Polak bij Lion Music. Nieuw is het album niet, want het is een geremasterde versie van een album dat stamt uit 1995 en is feitelijk de voorganger van Dreamscapes. Toen werd het uitgebracht als Guitar 2001, nu heet het album – met een demoversie extra – Guitar Odyssey. Ik houd altijd even mijn hart vast bij een rerelease van een oudere plaat die weinig deed. In het geval van Milan Polak was dat volledig ten onrechte, want ook dit album is een achtbaan van sferen en stijlen. Het album gaat furieus van start met een John 5-achtig nummer en ook de volgende nummers zitten vol gierende gitaarsolo’s die je het gevoel geven dat het karretje van de achtbaan je in het donker door een serie bochten slingert. Halverwege kun je even op adem komen met wat – al dan niet akoestische – jazzy stukken en en een lekkere funkrocker. Net wanneer je weer wat tot rust gekomen bent, vliegen de genadeloze solo’s je weer om de oren. Tegen het einde neemt Polak weer even gas terug om de genadeklap uit te delen met de extra track, de demoversie van een Vai-achtige song eerder op het album. Polak is overduidelijk geen eendagsvlieg. Zijn composities kloppen helemaal, zijn techniek is vlekkeloos en hij is ook nog enorm veelzijdig. Was hij Amerikaan geweest, dan was hij waarschijnlijk al een aanbeden gitaargod geweest. Nu zal het misschien wat langer duren, maar als hij deze kwaliteit blijft afleveren kan de doorbraak haast niet uitblijven. Na deze plaat weet ik het zeker: Milan Polak is een Hele Grote.

Milan Polak – Guitar Odyssey
(Lion Music / Bertus)

« »