Alien – Dark Eyes

alien-dark_eyes.jpgEr komt heel wat rock en metal uit het Hoge Noorden en dan vooral uit Zweden. Via de band van een van de succesvollere exportproducten, Yngwie Malmsteen, zijn er bovendien heel wat individuele muzikanten die een leuke carrière hebben opgebouwd. En toch, Zweedse bands zijn zelden heel slecht, maar blijven tegelijkertijd vrijwel altijd in de subtop hangen. Het heeft dan net niet de kwaliteit van vergelijkbare bands uit Engeland of de VS. Een enkele keer steekt een band er duidelijk bovenuit, zoals Starbreaker eerder dit jaar. Alien mag zich daarbij aansluiten. Alien was in 1988 succesvol met het debuutalbum, maar slaagde er in de jaren daarna niet in dat succes te continueren. In 1995 verscheen het laatste studio-album en gingen de heren ieder hun eigen weg. Zanger Jim Jidhed en gitarist Tony Borg sloegen recentelijk de handen weer ineen en wisten een nieuw AOR-pareltje te produceren. Nu is AOR niet een genre dat bol staat van vernieuwing – hééél zacht uitgedrukt – en ook Alien maakt niets wat niet al eerder is gedaan. Maar dat doen ze wel heel goed. Tony Borg is geen gitarist die voortdurend met solo’s strooit maar legt een strakke basis voor de heldere zang en de koortjes. De gitaar is niet te veel van de rauwe randjes ontdaan, zodat je nog steeds naar een rockplaat zit te luisteren en vooral dat is waardoor deze plaat boven de middelmaat uitstijgt. Alleen jammer dat niemand Alien heeft verteld dat “Fallen Eagle” wel erg veel op Gary Moore’s “Wild Frontiers” lijkt want op dat foutje na is het genieten geblazen.


mij= Frontiers / Rough Trade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *