Vernon Reid & Masque - Other True Self

Vernon Reid & Masque – Other True Self

Vernon Reid is vooral bekend als gitarist van Living Colour, maar met zijn band Masque timmert hij ook al een tijdje aan de weg. Ook hier weer een aantal fenomenale muzikanten om hem heen, en als je afgaat op opener “Game is Rigged” zou je de indruk kunnen krijgen dat het een instrumentale versie is van Living Colour. Maar waar Living Colour een breed palet heeft, maar wel nog aan het rockidioom ‘vastzit’, gaat Masque nog een stukje verder. Dertien nummers lang wordt er op heel hoog niveau gemusiceerd in rock, pop, jazz en reggae. Op dit album is het gitaarwerk ook wat minder wild dan te doen gebruikelijk bij Living Colour. Landschappsschilderingen tegenover action-painting bij Living Colour, zeg maar. In composities van de hand van Reid of zijn bandleden, dan wel in covers van Radiohead (“The National Anthem”), Depeche Mode (“Enjoy the Silence”) en Tony Williams (“Wildlife”). Die laatste was overigens als eerbetoon aan het gitaarwerk van Allan Holdsworth op dat nummer. Ja, maar is dit dan geen hele moeilijke muziek? Dat is een beetje afhankelijk van waar je de grens legt. Zeker, het gaat om door de wol geverfde rasmuzikanten (naast Reid toetsenist Leon Gruenbaum – ook uitvinder van de Samchillian Tip Tip Tip Cheeepeeee -, bassist Hank Schroy en drummer Don McKenzie) die verschillende stijlen uitwerken in instrumentale nummers. Het is dan ook geen verrassing dat het op Steve Vai’s Favored Nations label uitgekomen is. Dat is typisch zo’n label voor “moeilijke” gitaarmuziek. Wil je rechttoe rechtaan riffs en simpele songstructuren dan is dit niks voor je. Wil je iets meer moeite doen, dan is dit een hele mooie aanvulling voor je collectie. Ik ben er in elk geval blij mee.

Vernon Reid & Masque – Other True Self
(Favorite Nations / Rough Trade)

Een reactie

  1. Eric,
    Ik heb hem nog niet gehoord, maar ik hou persoonlijk erg van Vernon’s muziek; ik ben benieuwd… Trouwens, wist jij dat Vernon’s schoonvader in Zwolle woont? Hij is een bekende salsa-leraar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *