Dit verkoopt zichzelf

Acht jaar geleden stapte ik over van belastingadvies naar IT. Dat was nog in de goede tijd, maar toen de internetbubble uiteenspatte was ik een van de slachtoffers. En toch heb ik nooit overwogen terug te gaan, omdat ik het in de IT tien keer beter naar m’n zin had. Uiteindelijk heeft dat zich uitbetaald in wat ik zo ongeveer m’n droombaan kan noemen. Charlie Dominici is wèl teruggegaan naar zijn oude stiel. Kenners herkennen hem als de eerste zanger van Dream Theater. Na dat album werd hij afgelost door James LaBrie en ging Dominici in de verkoop. Vastgoed, auto’s, hypotheken, alle takken waarin verkopers niet zo’n beste naam hebben kwamen aan bod. Vorig jaar bracht Dominici een akoestisch album uit, als opmaat naar dit O3 A Trilogy – Part 2. Noodgedwongen akoestisch overigens, want Dominici had eenvoudigweg geen band. Met veel geduld heeft hij een band bij elkaar gezocht, met onbekende musici van de Italiaanse band Dream Theater-coverband Solid Vision. Die zaten zonder zanger, Dominici zonder band. De oplossing lag dus voor de hand. De Italianen blijken allemaal uitstekende musici te zijn. Op dit album valt vooral gitarist Brian Maillard op. Hij mag dan onbekend zijn, dat hij geen groentje is in het genre van de progmetal is meteen duidelijk. Het verhaal – heel hip, want het gaat over het milieu, O3 staat voor ozon – speelt in zoverre muzikaal mee dat Dominici de verschiilende “rollen” voor zijn rekening neemt. Deze songs zijn, zoals te verwachten was, technisch hoogstaand en zelden korter dan vijf minuten. Maar vooral valt op hoe goed de songs geschreven zijn en hoe hecht de band is. Met de steun van Inside Out mag het dan ook geen probleem zijn om Dominici’s carrière weer van de grond te trekken. Muziek verkopen is per slot van rekening nog steeds zijn grootste talent.

Dominici – O3 A Trilogy – Part 2
(Inside Out / CNR)