Little Louis - Speak Of The Devil cover

Little Louis – Speak Of The Devil


Woensel, Texas

De hoes, met een groot verlicht kruis in de schemering, doet me onwillekeurig denken aan de enge lakens van de KKK. Het album Speak Of The Devil heeft een onheilspellende, broeierige bluesklank. Maar de combinatie van de twee zet je wel enorm op het verkeerde been. De foto is namelijk genomen in Woensel, Noord-Brabant, en de Little Louis die deze plaat heeft gemaakt is een Brabander die Louis van Empel heet. Die twee feiten doen niet af aan het belangrijkste: de kwaliteit van de muziek. Het lijkt ongelofelijk dat Little Louis niet ergens in Texas is opgegroeid, want wie niet beter weet zal geen enkel moment twijfelen aan zijn Amerikaanse roots. Integendeel, er zijn tal van Amerikaanse bluesbands die minder Amerikaans klinken. In elke song lijkt de droge hitte van de woestijn gevangen te zitten en zie je Van Empel en band zo zitten op de veranda van het enige huis in de wijde omgeving, met een oude, gebutste en verroeste pick-up truck op enkele meters van die veranda. Van Empel treedt op met verschillende bands en in verschillende stijlen, maar op dit album is het traditionele blues wat er te horen is. Drums, contrabas, harmonica en Little Louis zelf op gitaar. Geen ingewikkelde productie, geen machogitaren, alleen magistrale onversneden blues in de traditie van Blind Willie Johnson, John Lee Hooker en een enkele keer Tom Waits. Van Empel is lid van het songwriterscollectief Songwriters United met onder andere BJ Baartmans en Eric van Dijsseldonk en is dus ook op dat gebied een bevlogen vakman. Op deze plaat komen Little Louis’ kwaliteiten allemaal samen voor indrukwekkende ouderwetse blues die van begint tot eind blijft boeien. Pure blues uit de woestijnen van Noord-Brabant.

Little Louis – Speak Of The Devil
(Inbetweens / Clearspot)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *