The Bottom Half, maar bepaald geen bezinksel

Begin 2004 wist Umphrey’s McGee-toetsenist Joel Cummins in een interview met File Under te melden dat de opvolger van Anchor Drops een dubbelaar zou worden, met verschillende sferen per album. Uiteindelijk werd Safety In Numbers toch een enkel album. De dood van een vriend van de band – voor hem werden “Words” en “Rocker” geschreven – en nog wat andere toestanden maakten dat het plan voor een dubbelalbum in de ijskast verdween. Met de songs die bleven liggen na Safety In Numbers wilden de heren uiteindelijk toch iets doen, en dat werd The Bottom Half. Eén song, “Intentions Clear”, overlapt met Safety In Numbers, van de rest is het een en ander wel al live uitgevoerd. En jawel, nu zit hier alsnog een bonus-cd bij. Maar liefst 28 songs of stukken van songs staan daarop, met nieuwe songs, demo’s en afwijkende versies, waaronder vier versies van “Words”. Met name de a capella-versie is bijzonder fraai. Maar cd 1 is toch waar het om gaat, en die staat weer tot de nok toe vol met fijne melodieën, springerige ritmes, harmonieuze zangpartijen en tal van tempo- en stijlwisselingen zoals we die al gewend waren. Na afloop van opener “The Bottom Half” heb je dat allemaal al gehad en volgen er nog negen van zulke songs, met als uitsmijter het fantastische, tien minuten durende “Divisions”. Jazz, rock, prog, country en bijna klassiek aandoende gitaarloopjes buitelen over elkaar heen en maken dit weer een typisch Umphrey’s McGee-album. Er zijn meer akoestische instrumenten en blazers op te vinden, maar dat maakt opmerkelijk genoeg weinig verschil voor de sound. En daar zal ik niet over klagen. Ik ben gewoon wéér verkocht.

Umphrey’s McGee – The Bottom Half
(Sci Fidelity)