First Signal – First Signal

First Signal - First SignalIk ben zo ongeveer de enige die bij File Under de Frontiersreleases bespreekt. Niet omdat ik die allemaal voor mezelf houd, maar omdat de rest van de redactie bij de naam al gillend een beter heenkomen zoekt. AOR is nou niet het meest populaire genre in de redactie. Mazzeltje voor mij, zal ik maar zeggen. Maar soms word ik zelf ook moe van de stroom lopende-bandreleases van Frontiers. Er zit namelijk akelig veel uiterst voorspelbare AOR tussen. Bijna altijd goed uitgevoerd, goed geproduceerd en compositorisch op een behoorlijk niveau, maar tegelijkertijd amper te onderscheiden van een stel releases van vorige maand of een stel releases van volgende maand. First Signal bijvoorbeeld. Het draait om zanger Harry Hess (ex-Harem Scarem) en in de bio wordt unverfroren gezegd “the concept is to bring back the classic Harem Scarem sound”. Een van de meestgebruikte muzikanten/producers bij Frontiers, Dennis Ward (Pink Cream 69) is achter de knoppen gezet en de songs zijn geschreven door mensen die ook al schreven voor bijvoorbeeld House Of Lords en W.E.T.. Kortom, een goed voorbereid project. Helaas wel een dat nog verdomd weinig verrassingen kent. Zeker, er staan een paar uitschieters op. Maar is dit nou een album dat zich onderscheidt van al die andere albums van volgens het beproefde Frontiersformat bij elkaar geplukte bands? Hmnee. Het is leuk, net zoals een paar albums van vorige maand en een paar van volgende maand. First Signal is bijna lopende-bandwerk en dat hoor je er jammer genoeg aan af. Als je luistert naar een song als “Crazy” heb je het idee dat je het refrein al honderd keer gehoord hebt. Is het een cover? Geen idee, het kan net zo goed een eindeloos hergebruikt melodietje zijn. Dan mag het eindproduct er smetteloos uitzien, het ziet er even smetteloos uit als de rest.


mij=Frontiers / Rough Trade

« »