SQY – Demon Incite

SQY - Demon InciteSQY (voorheen SQY Rocking Team, nog voorhener Sequoyah) is een Belgisch/Nederlands gezelschap dat al jaren aan de weg timmert met goed in het gehoor liggende hardrock. Succesvol ook, want ze zijn inmiddels al support geweest voor Deep Purple, Status Quo, Whitesnake, Tesla, Motörhead en Uriah Heep en nog een hele rits acts van naam. Dat ze songs kunnen schrijven staat buiten kijf. Een vriendin die ik aan de telefoon had tijdens een van de luisterbeurten begon spontaan mee te zingen met “Over The Edge” – terwijl dit bepaald niet haar smaak is. De songs hebben een soort vanzelfsprekende melodieuze kwaliteit die heel wat bands maar wat graag zouden hebben. Je hoort het ook aan zaken als het heerlijke intro van “High Roller, waarin je met een simpel maar effectief gitaarloopje meteen het nummer ingetrokken wordt. “Space Chick” is een met humor doorspekte classic-rocksong. Dat is riskant, want de kans is groot dat je enorm onderuit gaat met een nummer dat als flauw wordt ervaren en de vaart uit het album haalt. Het mag een prestatie genoemd worden dat ze erin geslaagd zijn het vooral een lekker en goed nummer te maken. Bij de wat rustigere nummers is de productie van de zang wat minder dan die van de instrumenten, waardoor het wat afbreuk doet aan de kracht van het geheel. Die productie had sowieso in het begin van het album wat krachtiger gemogen. Vanaf ongeveer halverwege, wanneer de steviger songs worden ingezet, is de productie wel goed in balans. Dan valt pas echt op hoe goed deze band eigenlijk is. Pretentieloos staat niet gelijk aan slapjes en halfbakken, zo laat SQY horen op Demon Incite. Klasse, mannen!

SQY – Demon Incite
(Panacea)

5 reacties

  1. Al lang bezig die jongens, alleen waarom steeds van naam wijzigen?
    Spelling (Sequoyah) en m.i. iets te puberaal (SQY Rocking Team). Nu hebben ze een naam die probleemloos nog jaren meekan, volgens mij.

  2. Al lang bezig die jongens, alleen waarom steeds van naam wijzigen?
    Spelling (Sequoyah) en m.i. iets te puberaal (SQY Rocking Team). Nu hebben ze een naam die probleemloos nog jaren meekan, volgens mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *