Twinspirits – Legacy

Twinspirits - LegacyItaliaanse prog, da´s toch zoiets als Beetsterzwaagse hiphop: het kan wel, maar voor de hand liggend is anders. Tenzij Daniele Liverani zich ermee bemoeid heeft. Met Khymera, Prime Suspect en de Genius rockopera heeft hij al laten zien veelzijdig te zijn en Twinspirits is zijn band voor proggy rock en metal. Met bassist Alberto Rigoni, drummer Dario Ciccioni en gitarist Tommy Ermoli (23 jaar en dit is zijn negende album!) vormt hij vanaf het begin Twinspirits. Zanger Göran Nyström is er sinds het vorige album bij. De man heeft een uitstekende stem, in de eerste plaats geschikt voor galmen, maar ook ingetogener stukken blijkt hij prima aan te kunnen. Wel is hij een enkele keer iets te opzichtig zijn kunnen aan het tonen. Muzikaal zou je het kunnen omschrijven als songgeoriënteerd, met zo nu en dan (geslaagd) Dream Theater-achtig stunt- en vliegwerk, zoals in “Don´t Kill Your Dream”. Dat Liverani weet hoe hij een song moet schrijven staat al langer vast en ook op dit album is daar weinig op aan te merken. Na zes ‘gewone’ en wat minder proggy tracks volgt een vijfdelige suite, “The Endless Sleep”. En natuurlijk is “The Endless Sleep” het progpronkstuk van dit album. Het is een tegen progmetal aanleunend stuk waarin alle muzikanten, maar vooral Liverani en Ermoli, hun spieren kunnen laten rollen en dat ook naar hartelust doen. Een met de eerste helft al heel aardig album krijgt daarmee een prachtig slot.


mij=Lion Music / Bertus

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *