Sun Domingo - Songs For End Times cover

Sun Domingo – Songs For End Times

Hoppa! Je studiodebuut maken – op het nieuwe Nederlandse proglabel Glassville – en daarbij gasten mogen verwelkomen als Steve Hogarth (Marillion), Adrian Belew (King Crimson), John Wesley (Porcupine Tree) en als producer Bruce Soord (The Pineapple Thief). Dan moet je daarvoor al wat leuks gedaan hebben, zou je zeggen.

Ja en nee. Het is geen gelegenheidssupergroep, maar Sun Domingo draait al jaren mee, toerde vorig jaar met The Pineapple Thief, was support van Marillion op de recente Nederlandse Marillion-conventie en heeft wel al een live-album uitgebracht van de Canadese Marillion-conventie. Volgens henzelf is de belangrijkste bezettingswisseling pas vorig jaar tot stand gekomen. Opperhoofd Edgel Groves kreeg toen assistentie van zanger/gitarist Kyle Corbett en hij was blijkbaar het ontbrekende puzzelstukje.

En inderdaad, het gitaarwerk is onopvallend goed. Huh, onopvallend? Ja, in de zin dat opvallende hem niet zit in lange solo’s of vliegensvlugge loopjes, maar in technisch goed en gevarieerd spel in dienst van de songs. Soms typisch proggitaarwerk dat aan – natuurlijk – Marillion, Rush (“Anymore”) en King Crimson (het instrumentale “Mad Maze”) doet denken, soms hoor ik er eerder jambands als Perpetual Groove of Widespread Panic in (“Bound By These Rings”, “It’s All Happening Now”) en soms is de pop dichtbij, zoals in “Find A Way Out”.

Sun Domingo zwiert tussen melodieuze rock en progrock, met de zang en de van overbodige krachtpatserij gespeende composities als verbindende factor. De soms wat dunne, maar heldere en bij vlagen emotioneel geladen stem van Corbett is herkenbaar en stiekem erg goed. In “Love Is All Around You” heb je soms het gevoel dat je naar Jeff Buckley zit te luisteren!

Songs For End Times is een plaat die je zomaar over het hoofd zou kunnen zien als je zo nu en dan een nummer hoort. Luister naar het hele album en er gaat een wereld voor je open.

Sun Domingo – Songs For End Times
(Glassville / Bertus)

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *