Make Waves – Louder Than Sound / The Jacobites – So Long

Met enige regelmaat krijgen we bij File Under eigen beheer-cd’s toegestuurd. Daarbij willen muziekliefhebbers van mijn leeftijd nog wel eens denken aan de demotapes van weleer, met matig geluid en nul productie, kortom goedbedoelde huisvlijt. De waarheid is anders: heden ten dage doen eigen beheer-cd’s vaak niet meer onder voor grotere releases. Die van Make Waves en The Jacobites, bijvoorbeeld.
Make Waves - Louder Than SoundBij de eerste stap heeft Make Waves al gescoord. Het doorzichtige cd-doosje met opdruk valt onmiddellijk op. Zelf noemen deze Zutphenaren invloeden als Incubus, Hoobastank, Foo Fighters en Queens of the Stone Age. Da’s zoiets als zeggen dat je van kleuren houdt, vooral groen, paars en rood. Maar twintig minuten en vier songs verder is in elk geval duidelijk dat Make Waves compacte poprocksongs ten gehore brengt, mét hitpotentie en zónder dat dat ten koste van de muziek is gegaan. Die is namelijk retestrak uitgevoerd, met randjes (nu) metal, funk en grunge. Dat laatste is vooral aan de zanglijnen van Terry Goard te danken. De drie muzikanten achter Goard, gitarist Carsten Altena, bassist Bob Kruithof en drummer Jaap van de Ligt zorgen voor een moderne en strakke sound zonder te vervallen in de lelijke gecomprimeerde en nep klinkende sound van veel Amerikaanse bandjes. En ze blijken óók nog eens catchy songs te schrijven. De vraag is dan ook niet ó, maar wanneer de full-length cd komt. Klasse!
The Jacobites - So LongHet Nijmeegse The Jacobites tapt uit een heel ander vaatje. Een vaatje met vooral een combinatie van psychedelica en Britpop, maar niet alleen dat. De zang doet mij bij opener “So Long” sterk denken aan Phideaux, compleet met de productie en de koortjes. Ook de akoestische feel van de instrumentatie past daar wel bij. Elders heb ik associaties met bijvoorbeeld Johan en Zita Swoon. De gemene deler is ambachtelijke liedjes. Het is prima geproduceerd en ze hebben een warme sound weten neer te zetten, mede door het toetsenwerk. Om het af te maken worden er mooi uitgewerkte details meegegeven, of het nu koortjes, eenvoudig gehouden gitaarloopjes of een huppelend orgeltje is. Tegelijkertijd zijn ze ook niet bang om “I Need You Now” af te sluiten met een fraaie gitaarsolo, of er een fijn uptempo zestigerjarenrockertje (“I Can Help You Out”) tussen te zetten. The Jacobites is vooral bezig met het mooi uitlichten van de goed opgebouwde liedjes en slaagt daar verdomd goed in.


mij=Eigen Beheer

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *