Jorn – Live In Black

Jorn - Live In BlackRuim een jaar geleden is het inmiddels dat Ronnie James Dio overleed. Daarvoor was al duidelijk dat Jorn – die zijn bewondering voor Dio niet onder stoelen of banken stak – een van de weinige zangers was die in de buurt kon komen van de kleine man met de gigantische stem. En toch lijkt de doorbraak maar niet te lukken. Mist hij het charisma? Mist hij bepalende songschrijver-gitaristen waarnaast hij kan schitteren? Is ‘ie misschien lastig om mee te werken? Het probleem zit ‘m uiteindelijk volgens mij toch vooral in de eigen composities. Een paar uitschieters zijn er wel en slechte songs zitten er al helemaal niet tussen, maar veel van de songs lijken zo van een Dio-album te komen. Da’s best knap, maar met een stem als deze moet er met een songschrijver die net dat beetje extra kan brengen meer uit te halen zijn. Dat neemt niet weg dat Jorn met de dubbelaar Live In Black gewoon wéér een prima liveplaat aflevert. Met een uitstekende band van mij volstrekt onbekende Scandinaviërs leverde hij op het Sweden Rock Festival 2010 een foutloos en tegelijkertijd genadeloos rockend optreden af. Veertien tracks, aangevuld met twee gitaarsolo’s en een drumsolo. Een mooie selectie uit eigen werk, met daaronder mijn persoonlijke favoriet “Tungur Knivur”, en een cover in de vorm van Thin Lizzy’s “Are You Ready”. Beter dan huidig Thin Lizzy-zanger Ricky Warwick het brengt en bovendien niet slaafs alle wendingen van het origineel volgend. Zijn eigen versie dus, en je kunt alleen maar concluderen dat hij er moeiteloos mee wegkomt. Hij gooit er bovendien her en der stukjes Ronnie James Dio tussendoor, die bepaald geen afbreuk doen aan de nagedachtenis van de meester zelve. Nu die eigen doorbraak nog.


mij=Frontiers / Rough Trade

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *