Bai Bang – Livin’ My Dream / Outloud – Love Catastrophe

Bai Bang - Livin' My DreamOok al staan de heren van Bai Bang op de hoes afgebeeld tegen een achtergrond van een indrukwekkende, Amerikaans aandoende skyline, alles aan de hoes schrééuwt ‘Zweedse sleaze’. Volop tatoeages, kettingen en andere genre-accessoires, maar net iets te zorgvuldig samengesteld. Waar ik me bij voorganger Are You Ready nog gewillig liet meevoeren door de ongedwongen pretrock, slaat bij dit album de vermoeidheid sneller toe. Bij de opener al, eerlijk gezegd. Het klinkt deze ronde namelijk ook muzikaal net iets te gladjes. En dan blijft er bar weinig over bij deze Zweden, want van originaliteit moeten ze het niet hebben. Wat rest is een stroom aan uiterst matte deuntjes, met uiterst voorspelbare titels als “Rock On”, “Rock It” en “Die For You”, met teveel echo, zoals Def Leppard in zijn commercieelst succesvolste dagen, en te weinig pit om het uit het zompige moeras van jaren-tachtig-productie te trekken. Dit is geen sleaze meer, dit is glam van de bleekste soort.
Outloud - Love CatastropheNee, dan heeft het Griekse Outloud het beter begrepen. Ook hun songs zijn geen wonderen van originaliteit, maar er klinkt tenminste wat inspiratie in door. Bob Katsionis en Mark Cross kennen elkaar van Firewind en tijdens een toer met die band leerde Katsionis ook zanger Chandler Mogel kennen. Toen Katsionis met zijn gitaarstudent Tony Kash wat demo’s maakte bleek er melodieuze rock uit te rollen en kwam Mogel in beeld. Een goede keuze, want hij heeft een fraaie stem – wel enigszins vergelijkbaar met Foreigner’s Lou Gramm – die goed past bij de poprockcomposities. Zelf noemen ze het overigens melodieuze metal. Van mij mogen ze, maar ik vind het vooral poprock met zo nu en dan wat steviger aangezette gitaren. In de vergelijking met TNT in de bio kan ik me dan ook best vinden. Het luisterplezier is er wel degelijk, omdat het de productie van Katsionis en de mix van good old Tommy Hansen het rockgehalte aardig ophalen. Alleen bij “Isolation Game” gaat het even gruwelijk fout. Wat in de bio ‘modern sounding’ wordt genoemd, is namelijk een AutoTune-apparaat. Aargh! Juist bij deze prima zanger heb je dat helemaal niet nodig. Puntenaftrek voor die ene misser dus, op wat verder een prima rockalbum is.


mij=AOR Heaven / Rough Trade

« »