The Elves – And Before Elf… There Were Elves (feat. Ronnie James Dio)

The Elves (featuring Ronnie James Dio) - And Before Elf… There Were ElvesDe beste carrièremove voor een muzikant is vroegtijdig overlijden, zeggen ze wel eens. Kort daarna wordt er immers van alles en nog wat uitgebracht dat jaren daarvoor niet de moeite waard werd geacht. Of, zoals in het geval van Ronnie James Dio, stuurt weduwe Wendy de Dio Disciples op tournee, waarbij de enige hoofdpersoon, Ronnie Dio zelf, wordt vervangen door mensen die alleen maar veel slechter kunnen zijn. De opnamen op dit album zijn van The Elves, Dio’s eerste bandje, dat later Elf werd en exclusief de gitarist ook de volledige bezetting op het debuut van Ritchie Blackmore’s Rainbow was. Let wel, The Elves was een honkytonk/bluesrockband, dus wel even iets anders dan de bands waarmee Dio écht bekend werd. Op dit album staan live- en studio-opnamen uit 1971, met covers (bijvoorbeeld Rod Stewart and The Faces’ “Stay With Me” en Graham Nash’ “Simple Man”). Live wordt over het algemeen wel flink gas gegeven en je hoort dat Ronnie James Dio al in 1971 op weg was naar sterrenstatus. Gitarist was op dat moment zijn neef David Feinstein, die later enige bekendheid verwierf met The Rods. De opnamen zijn geremastered, maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit altijd prima is. Met name enkele studiotracks, zoals het poppy “Wakeup Sunshine”, lijken oorspronkelijk van een cassettebandje te komen, zo wiebelig en vlak zijn ze soms. Niettemin is Before Elf…There Were Elves een collectie songs die de moeite waard is, zeker het livewerk. De rest is muziekgeschiedenis in wording en daarom gelukkig alsnog veel meer dan ordinaire lijkenpikkerij.


mij=Niji Entertainment / Rough Trade

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *