Consortium Project - I - Criminals & Kings cover

Consortium Project – I – Criminals & Kings

Indrukwekkende start van een epos

Een tijdje geleden kwam het nieuwste, vijfde deel van Ian Parry’s Consortium Project uit, met de belofte dat er rereleases zouden komen van de vier voorgaande delen. Deel een, Criminals & Kings, is de start van het verhaal van een duistere groep die een nieuwe wereldorde wil starten. Wat vooral opvalt is dat het geluid nog steeds strak en modern is en je nergens het idee krijgt naar een album van twaalf jaar oud zit te luisteren. Voor het instrumentale deel wist Parry al bij het eerste album een indrukwekkende line-up te formeren: onder andere Stephan Lill (Vanden Plas), Arjen Lucassen (Ayreon), Patrick Rondat (Elegy), Thomas Youngblood (Kamelot) en Jan Vayne (die van de zwiepende haardos, ja!) waren van de partij. In vergelijking met het slot van de serie van enkele maanden geleden valt me op dat er veel meer lucht in de productie zit, waardoor de individuele instrumenten mooier uitkomen. Een nummer als “A Miracle We Need” komt volledig tot bloei door de ruimte voor piano en akoestische gitaar. Het merendeel is uiteraard powermetal met wat randjes prog, maar het is de balans die dit album erg geslaagd maakt. Met ook nog Ian Parry in topvorm blijft er dan weinig te wensen over en is een rerelease volledig gerechtvaardigd. De twee bonustracks, een akoestische versie van “A Miracle Is All We Need” en de demoversie van “Evilworld” zijn dan ook precies dat, een bonus.

Consortium Project – I – Criminals & Kings
(Lion Music / Bertus)

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *