Elias Viljanen - Taking The Lead cover

Elias Viljanen – Taking The Lead

Debuut staat nog fier overeind


Lion Music heeft een flink deel van de (instrumentale) shredders onder contract staan en vrijwel alle Scandinavische shredders. Ook niet zo gek, want platenbaas Lars Eric Mattsson is er zelf eentje. Alleen heeft hij een van de beste shredders, de Finse Sonata Arctica-gitarist Elias Viljanen, niet meer onder contract. Na twee solo-albums verkaste Viljanen voor Fire-Hearted naar Spinefarm. Die eerste twee, Taking The Lead en The Leadstar, werden echter wel bij Lion Music uitgebracht. Daarop zijn Viljanens invloeden Joe Satriani, Steve Vai en Dream Theater altijd terug te horen, maar wat hij (vooral met de eerste) gemeen heeft is dat hij instrumentale songs weet te bouwen, in plaats van aangeklede solo’s op de plaat te kwakken. Dat maakt dat het bijna tien jaar oude solodebuut van Viljanen, Taking The Lead, nog steeds een plezier is om naar te luisteren. Snelheid gaat niet boven goed spel of zorgvuldige technische uitvoering. Alleen de drums-uit-een-doosje zijn niet altijd even fraai, maar op die momenten wel overkomelijk. Ten opzichte van de oorspronkelijke release bevat de cd geen extra tracks, dus mocht je ‘m al in de kast hebben staan dan probeert Lion Music je te verleiden met een live-dvd met opnamen uit 2006 met zeven tracks van dit album en The Leadstar. Hoe dan ook is Taking The Lead een prima cd, ook in 2012 nog.

Elias Viljanen – Taking The Lead
(Lion Music / Bertus)

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *