A Liquid Landscape - Nightingale Express cover

A Liquid Landscape – Nightingale Express

Hypermelodieuze progrock van eigen bodem

Glassville Records grossiert in hypermelodieuze progrock. Kregen we eerder al releases als Sun Domingo’s Songs For End Times en Mandrake Projects Transitions, nu is daar Nightingale Express van het Nederlandse A Liquid Landscape. Een album dat me overigens wel voor praktische problemen stelde. De bio roept namelijk hard dat het een conceptalbum is, maar dan is het best handig om ook de teksten ergens te kunnen vinden. Een nog iets opmerkelijker probleem: op de site is nergens te vinden hoeveel en welke bandleden A Liquid Landscape heeft. Onder het kopje ‘About Us’ staat een bij vlagen literaire beschrijving, maar gaat het alleen over ’the band’. Een zoektocht brengt aan het licht dat de band bestaat uit zanger/gitarist Fons Herder, gitarist Niels van Dam, bassist Robert van Dam en drummer Coen Speelman. Ook muzikaal was het niet zo makkelijk. Het duurde even voor dit album echt tot mij doordrong, vooral omdat ik aanvankelijk vooral losse songs hoorde. Pas als je het hele album hoort komt het echt tot zijn recht. De tracks worden namelijk veelal opgebouwd met gestaag rondpingelende gitaarpartijen en de sfeervolle zang van Herder, en dat valt pas echt op als je het geheel beluistert. Dat wordt buitengewoon fraai opgesierd met tal van details in een fraaie, heldere productie. Het is echter zo’n geheel dat ik er eigenlijk geen hoogtepunten uit kan pikken. “June Fifth”? “Phases”? “Thieves Of Time”? Juist de opbouw, veelal vanuit rustige stukken en met de stem van Herder als leidraad, maakt het zo mooi. Tegelijkertijd denk ik wel dat het repetitieve karakter van het album maakt dat je het óf heel vermoeiend vindt, óf heel prachtig. Voor mij geldt na verschillende draaibeurten het laatste. Filmmaker Lex Vesseur heeft overigens naar aanleiding van Nightingale Express een achttien minuten durende video gemaakt die tijdens optredens ook te zien is.

A Liquid Landscape – Nightingale Express
(Glassville / Bertus)

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *