Iron Maiden – En Vivo!

Iron Maiden - En Vivo! Live at Estadio Naconal SantiagoEen nieuwe tournee, een nieuwe live-cd en -dvd. Het studio-album The Final Frontier viel me wat tegen, omdat nummers soms wat te lang uitgesponnen waren – een conclusie die de heren inmiddels zelf ook getrokken lijken te hebben. En toch staan er op deze liveregistratie vijf nummers van dat album: “Satellite 15…The Final Frontier”, “El Dorado”, “The Talisman”, “Coming Home” en “When The Wild Wind Blows”. Ingebed tussen bekende klassiekers komen de songs heel wat beter over dan op het studio-album en met name “The Final Frontier” zal de liveset volgens mij nog lang blijven sieren. Iron Maiden rockt energiek als altijd door een set vol krakers, in een registratie die fraai is, zij het soms wat druk gemonteerd. Kortom, de concertregistratie is prima en veel meer valt daar niet over te zeggen. De tweede dvd is echter ook de moeite waard. In een anderhalf uur durende documentaire “Behind The Beast” wordt uitgebreid ingegaan op het reilen en zeilen tijdens een wereldtour. Niet hoe het voor de band is, dat gebeurde al in de documentaire bij Flight 666, maar over de logistiek. Vanuit de band zijn bassist/opperhoofd Steve Harris en ondernemer/piloot/part-time rockzanger B. Dickinson er veel bij betrokken, maar de aandacht gaat toch vooral uit naar alle anderen achter de schermen. Welke zaken er meegenomen worden, (wèl het gecharterde vliegtuig Ed Force One, verrassend genoeg niet de P.A., die wordt lokaal gehuurd), hoe het ingepast wordt, alle visumbeslommeringen voor band en crew, hoe per locatie eisen, faciliteiten en mogelijkheden weer kunnen verschillen en het dieptepunt: de twee gecancelde optredens in Japan, nadat dat land getroffen was door een aardbeving en tsunami. En fans, veel fans. Allemaal in zwarte Maiden-shirtjes en alle teksten meebrullend, van welk ras, welke nationaliteit of welke religie ze ook zijn. Daarnaast is de director's cut van de clip van “Satellite 15…The Final Frontier” te zien, een making of daarvan en de introfilm die op het podium werd gebruikt. Een Maidenoptreden zelf blijft een sensatie die nooit op een dvd te vangen is, maar deze dvd is de moeite waard. Zeker wanneer je zoals ik geïnteresseerd bent in het reilen en zeilen in misschien wel het grootste reizende rockcircus van dit moment.


mij=EMI

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *