Circus Maximus – Nine

Circus Maximus - NineAanvankelijk stond de release voor Nine, het derde album van het Noorse Circus Maximus, gepland voor eind 2010. Dat was al drie jaar na voorganger Isolate. Het is nog ruim anderhalf jaar later dat het album uiteindelijk verschijnt, maar dat is het wachten waard geweest. Ze zijn ooit begonnen als coverband met onder andere Dream Theater- en Symphony X-songs op de setlist. Dat is ook goed te horen, want zo nu en dan wordt er qua ritmes en gitaar- en keyboardsolo's het nodige geweld uit de kast getrokken. Toch is het bepaald geen kopie van die bands. Integendeel zelfs. Dat is vooral de verdienste van zanger Michael Eriksen. Vorig jaar was hij al te horen bij het AOR-project The Magnificent en zijn stijl van zingen heeft ook op dit album veel meer pop- en AOR-invloeden dan gebruikelijk is in de progressieve rock. Hij zingt veel minder op kracht dan op souplesse. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn zang wel eens iets weg heeft van Ten's Gary Hughes. Ook gitarist en voornaamste componist Mats Haugen durft het stunt- en vliegwerk soms te laten voor wat het is als dat het liedje ten goede komt. Na een intro vliegt de band er op deze cd meteen in met de klapper (en langste track met zo'n tien minuten) “Architect Of Fortune”. Na een paar bladzijden uit Het Groot Dream Theater Boek gaat het in dit nummer al snel een paar tandjes rustiger en draait het even om de stem en de akoestische gitaar, voor er weer gas wordt gegeven. Hoewel de tracks tot de twee afsluiters allemaal ongeveer de helft korter zijn, is die afwisseling tussen gitaar- en toetsengeweld enerzijds en meer zanggeörienteerde, ja bijna radiovriendelijke stukken ook op de rest van het album te vinden. Na de fraaie afsluiters “Burn After Reading” en “Last Goodbye” kan ik alleen maar concluderen dat ik me uitstekend vermaakt heb. Als dan de productie ook nog eens om door een ringetje te halen is, blijft er weinig te wensen over. Liefhebbers van bands als Evergrey en Ten moeten zeker eens luisteren, maar eigenlijk zou élke progger dat minstens één keer moeten doen. Circus Maximus' prog zal niet voor iedereen zijn, maar je moet dan wel weten wat je mist…


mij=Frontiers / Rough Trade

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *