Samsara Blues Experiment – Revelation & Mystery / Baby Woodrose – Third Eye Surgery

Samsara Blues Experiment - Revelation & MysterySamsara Blues Experiment gaat op Revelation & Mystery vrolijk door waar ze op Long Distance Trip eindigden: met psychedelica, stoner en een randje spacerock, gevat in lekker voorstuwende tracks. Geen vaag geneuzel, gewoon twee gitaren op 11 met een flinke partij gruizige effecten, bas en drums die bluesy patronen neerleggen voor de gitaren en een zanger die hier en daar probeert over het lawaai heen te komen. Vernieuwend is het nergens. Dat mag ook bijna niet in dit genre, maar dit Duitse viertal heeft daar ook geen behoefte aan. Ze denderen als een stoomtrein door zeven tracks die vooral een groove moeten hebben. En dat heeft het. Alleen de instrumental “Zwei Schatten Im Schatten” neemt een paar minuutjes gas terug, waarna de normale dienstregeling wordt hervat. Weten wat je wilt en daar stug aan vasthouden, dat hoor je. Revelation & Mystery is noch een openbaring, noch een mysterie. Wat het wel is: drie kwartier groovende, bluesy psychedelica die iedere keer weer net te snel voorbij lijkt.
Baby Woodrose - Third Eye SurgeryOok psychedelisch, maar een stuk poppier is Baby Woodrose. Love Comes Down heb ik hier zelfs twee keer besproken. Hun songs hebben steeds weer een goede compositorische basis en een lekkere hook, ook op dit album. Voorman Lorenzo Woodrose schijnt met dit album meer de spacerockkant opgewild te hebben. Third Eye Surgery beluisterend kan ik me daar wel iets bij voorstellen, maar moet ik helaas ook concluderen dat het geluid op dit album daarmee om zeep geholpen is. De gruizige ritmegitaarpartijen en de basgitaar zijn namelijk zo prominent in het geluidsbeeld gehangen dat je voortdurend omgeven wordt door een muur van geluid. Het gevolg is dat je al na een kwartiertje zo'n beetje murwgebeukt in de touwen hangt. Prima songs als “Waiting For The War” en “Bullshit Detector” worden daarmee onderdeel van een plaat die te weinig rustpunten biedt om daar ook echt van te genieten. Ik las over AC/DC ooit de opmerking dat je hen herkent aan de rustpunten tussen de akkoorden. Iets voor Lorenzo Woodrose om over na te denken.


mij=Samsara Blues Experiment: World In Sound / Clearspot; Baby Woodrose: Suburban Records

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *