Delain – We Are The Others

Delain - We Are The OthersIk en damesmetal, da's altijd een lastige combi geweest. Ik kan best horen dat Sharon den Adel en Within Temptation wat kunnen, maar dat wil nog niet zeggen dat het me wat doet. Toen ik We Are The Others van Delain ter recensie binnenkreeg was ik dan ook niet bij voorbaat enthousiast. Tegelijkertijd had ik nooit uitgebreid naar Delain geluisterd, dus uiteindelijk stond ik er redelijk onbevangen tegenover. Laat ik beginnen met het sterkste wapen van Delain: Charlotte Wessels. Wauw! Een uitstekende, geschoolde stem, maar nog steeds een rockstem. Deze dame alleen al maakt deze cd de moeite waard. De bijdrage van Fear Factory's Burton C. Bell op “Where Is The Blood” is opvallend, maar Wessels blijft de blikvanger op deze cd. Op de vier bonustracks laat ze horen ook live niets aan kwaliteit in te hoeven leveren. Over de rest kan ik jammer genoeg niet steeds even enthousiast zijn. Toetsenist Martijn Westerholt is belangrijk voor composities en dat is ook te horen in het bandgeluid. Zozeer dat in het op zich fantastische geluid de gitaren soms bijna klinken als nóg een laag toetsen, zoals in “Milk And Honey”. Ook op andere momenten is de voortdurend aanwezige vette laag toetsen me wat teveel. Een subtiel stukje piano zo nu en dan zou wonderen doen. Ook compositorisch loopt het soms erg ver uit elkaar. “Where Is The Blood” is een van de lekkere rockers op dit album, maar andere songs zijn pure popliedjes (“Get The Devil Out Of Me” en vooral “Hit Me With Your Best Shot”). Voor het overige zijn de composities dik in orde, met vooral sterke refreinen. De gitaren hadden wat prominenter en vooral wat natuurlijker gemogen om het eerder beschreven toetseneffect te vermijden. Zoiets als in de coupletten van “Are You Done With Me”, bijvoorbeeld. Voor mij blijft het huwelijk van pop en metal dat Delain op We Are The Others lijkt te willen smeden wat wringen, ondanks dat het bijna voortdurend boven het Nederlandse rocklandschap uit blijft steken. Maar ach, misschien ligt het ook wel gewoon aan mij.


mij=Redline Music / CNR

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *