Buma/Stemra – Jan Smit Is Onze Homie

Buma/Stemra - Jan Smit Is Onze HomieDe Spotifybanner op File Under ziet er vandaag ineens wat anders uit. Wat is er aan de hand? In 2009 vond Buma/Stemra dat voor het embedden van YouTube-filmpjes op een site betaald moest gaan worden, ook al was door YouTube en artiesten uitdrukkelijk toestemming gegeven voor het doorplaatsen daarvan. Na veel protesten stelde Buma/Stemra 'de regeling niet te zullen uitvoeren'. Maar hij werd wel gewoon in het beleid opgenomen. Nu komt Buma/Stemra alsnog met een – voorlopig – licht afgezwakte versie van deze regeling en proberen ze bij onze buren en collega-muziekbloggers Kicking The Habit geld te krijgen voor muziekvideo's. Maar de mensen achter Kicking The Habit zijn gewoon muziekliefhebbers die net als wij bij File Under allerlei soorten muziek aan bod laten komen die geen exposure op radio en tv krijgen. Artiesten die er hard voor werken om iets moois te maken, ook al weten ze dat ze er de hitparades niet mee gaan halen, kunnen via websites toch hun materiaal promoten. Wat Buma/Stemra hier doet is niets minder dan het om zeep helpen van de diversiteit van het Nederlandse muzieklandschap. Weg zijn straks al die (vooral Nederlandse, maar ook buitenlandse) noisebandjes, elektronicafieperaars en prognerds. Muziek op internet mag alleen nog via buitenlandse sites gevonden worden en voor de rest moeten we het maar doen met alles wat uit Volendam en de The Voice Of Holland-fabrieken komt. 'Ja, maar alleen video's bij sites met KvK-inschrijving is toch niet zo erg?' zult u misschien denken. Nou, een inschrijving is nog iets anders dan proberen ergens rijk mee te worden. Bovendien werd onlangs zelfs het linken naar radiostreams prooi van Buma/Stemra. Het onderuitschoffelen van Kicking The Habit is één stap in een strategie waarin Buma/Stemra stapje voor stapje overal geld voor probeert te krijgen. Ten koste van de muziek. Ten koste van de muziek! Nu is het Kicking The Habit, straks is het File Under. Jullie muziek. En jullie favoriete artiesten.

« »