Psychic For Radio – Standing Wave

Psychic for Radio - Standing WaveMet het gedonder met Buma van de laatste weken, is het makkelijk om te vergeten dat platenbonzen niet allemaal fat cats zijn die vooral in zo kort mogelijke tijd zo rijk mogelijk willen worden. Integendeel, veel van de platenbazen wier albums op File Under besproken worden, zouden om dat doel te bereiken heel andere muziek uit moeten brengen in plaats van de muziek die ze zelf ook goed vinden. Shawn Gordon, baas van Progrock Records, hoort binnen die laatste groep tot de categorie die ook nog muzikant en componist is. Zo was hij als zodanig al betrokken bij Frameshift-albums, en ook Psychic For Radio begon bij een idee van Gordon. Het grootste deel werkte hij uit met Frameshifts Henning Pauly en naast bassist Miles Gordon (zijn 17-jarige zoon) en drummer Mike Zonder (Fates Warning, Slavior) was er nog een leuk lijstje namen aan gasten met onder anderen Martin Orford (ex-IQ), Carl Westholm (Jupiter Society) en Randy George (Ajalon, Neal Morse). Voor de zang werden Adrian O´Shaugnessy (Frameshift), Rick Livingstone, Todd Plante (Cryptic Vision) en May Haddi Zebley aangetrokken. Dat zijn een hoop namen, maar tegelijkertijd geen grote-namen-om-de-grote-namen. Het klinkt dan ook als een geheel, zelfs ondanks vier behoorlijk verschillende vocalisten. Muzikaal gaat het van prog-met-een-poptwist via fraai opgebouwde mid-tempo prog tot randje progmetal, met een opmerkelijke cover in de vorm van Alice Cooper´s “School´s Out”. Gordon en Pauly zijn er in geslaagd er een vloeiende verzameling songs van te maken, waarin het helemaal niet vreemd is dat het stevige “Blood (Into Wine)” wordt gevolgd door “Pushing The One”, een instrumental waarin een grote rol is weggelegd voor de saxofoon. Standing Wave is het eerste album van Psychic For Radio. Of er een volgend album komt laat Shawn Gordon nog even in het midden. Ik stem alvast voor. Standing Wave is goed uitgewerkt en liefdevol gemaakt. Wie kan dáár nou tegen zijn?


mij= Progrock Records

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *