Vargton Projekt – ProgXprimetal

Vargton Projekt - ProgXprimetal'Ik heb geen smaak. Dat weet iedereen.' Volgens collega Gr.R. moest dat het begin van mijn eerstvolgende recensie zijn. Het is een gekkie, die Gr.R. Iedereen weet immers dat ik een briljante smaak heb. Nounou, Prikkie, smaken verschillen, toch? Zeker, en het is ook helemaal niet erg dat anderen niet zo'n goede smaak hebben als ik. Dat zorgt er namelijk voor dat plaatjes als van het Vargton Projekt bij mij terechtkomen in plaats van bij reggaebarbaren als Gr.R. ProgXprimental is de titel van dit Zweedse gezelschap, maar eigenlijk dekt die vlag de lading maar half. Oorspronkelijk was het bedoeld als instrumentaal projekt van Mats Hedberg (gitaar, sitar en EBow) en drummer Morgan Ågren. Na verloop van tijd werd echter de uitstekende zanger Björn Jansson (Tears Of Anger / Ride The Sky) aangezocht voor een aantal nummers. Gaandeweg kwamen er nog wat muzikanten bij, onder wie toetsenist Hans Lundin (Kaipa) en gitaarbeul Lars Eric Mattsson. Het oorspronkelijke idee, een album ergens halverwege King Crimson en Mahavishnu Orchestra, is nog wel te horen, maar ProgXprimental kent ook uitstapjes richting King's X (“Jaipur”, “U Playin On My Drum”), Steve Vai-achtige instrumentals (“Naudljaus”) en akoestische, jazzy stukken (“Norrsken”). Door die bredere kijk wordt het een instrumentaal hoogstaand album dat ondanks de duidelijk progressieve inslag ook rockliefhebbers zal aanspreken. De zang op veel van de nummers maakt het ook een stuk behapbaarder voor de doorsnee-luisteraar. Het resultaat is een verrassend licht verteerbaar progalbum.


mij=Lion Music / Bertus

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *