Steve Lukather – Transition

Steve LukatherMet Steve Lukather heb ik een haat-liefde-verhouding. De man is een begenadigd muzikant en componist, maar zowel met Toto als solo wisselt hij prima platen af met weinig geïnspireerd materiaal. Over cheesy kerstplaten zal ik helemáál niet beginnen. Tussen het toeren met Ringo Starr en Toto door verschijnt Transition, zijn zevende solo-studioplaat. Deze plaat heeft hij vooral samengewerkt met producer/componist/toetsenist CJ Vanston, maar er is een enorme lijst van mensen die op een paar nummers hebben bijgedragen: oud-Toto-collega´s als Nathan East en Lee Sklar, maar ook bijvoorbeeld Chad Smith (Red Hot Chili Peppers) en percussionist Lenny Castro. Opener “Judgement Day” had zo op een van de laatste Winger-albums kunnen staan (dat refrein!). De rest is meer van wat bij Lukather gebruikelijk is: blues en poprock met een beetje gospel, jazz en soul. Maar Lukather is daarin wel weer lekker op dreef. “Creep Motel” is bijvoorbeeld heel poppy, maar heeft tegelijkertijd een heerlijk bluesy basis. En hoe herkenbaar ook, de gitaarloopjes die aan de songs ten grondslag liggen zijn deze ronde heel erg lekker. De schoonheid zit ´m minder in de gitaarsolo´s – hoe goed ze soms ook zijn, zoals bijvoorbeeld op het titelnummer – maar vooral in die gitaarloopjes. Zodoende is dit weer vooral een album met Echte Liedjes geworden. Afsluiter is “Smile”, de enige cover op het album. Het is een instrumentaal nummer van Charlie Chaplin, die blijkbaar ook nog componist was – ik had geen idee. Hoe dan ook, Lukather betreedt op Transition geen opmerkelijke nieuwe paden, en zal dus geen hordes nieuwe fans krijgen met dit album, maar ik denk dat de bestaande fans zich prima zullen vermaken. Voorganger All´s Well That Ends Well is bij mij de kast niet meer uitgekomen sinds de recensie, met Transition zal dat vast anders lopen.


mij=Mascot

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *