Endless Boogie – Long Island

Endless Boogie - Long IslandSpacerock en stoner zijn lastige genres, in die zin dat het steeds weer herhalen van de grooves bij de genres hoort, maar tegelijkertijd ook het laatste zetje over de afgrond kan zijn als het niet spannend genoeg blijft. In de psychedelische boogie blijkt dat ook te kunnen. Endless Boogie is een feitelijk een hobbyband van een aantal heren op leeftijd uit Brooklyn en brengt met Long Island het derde album voor No Quarter uit. Hun naam is ofwel een gezonde dosis zelfkennis of juist een wat pijnlijk gebrek daaraan. Ik geef ze het voordeel van de twijfel en houd het op het eerste. Acht tracks, samen tachtig minuten (!) en inderdaad, de boogie gaat maar door. De variatie zit ‘m in de (prima, dat moet gezegd worden) solo’s van de nieuwe gitarist Matt Sweeney (o.a. Bonnie ‘Prince’ Billy) en de Beefheartiaans gebromde teksten van Paul Major. “When you get there, you gotta stay there” schijnt het motto van de heren te zijn. En eerlijk is eerlijk, ze doen wat ze beloven. Op het kortste nummer (bijna zeven minuten….) “Taking Out The Trash” is een ZZ Top-vibe te vinden die zowaar catchy is, maar kanonne, op de rest van de tracks begint er een groove die maar blijft doorgaan tot iemand besloten heeft dat het hier maar eens voldoende moet zijn. Live kan ik me voorstellen dat dat dik genieten is, maar bij een studioplaat moet je wel een enorme diehard zijn om niet na een uurtje dodelijk vermoeid te raken zonder geestverruimende middelen te hebben gebruikt. Ik doe niet aan geestverruimende middelen en ben blijkbaar ook geen diehard, want ik trok het niet. Breng deze nummers kort na elkaar uit op twee of zelfs drie EP’s en ik zal er volop lol aan beleven. Ze weten namelijk wel degelijk een licht hypnotiserende groove op te bouwen, soms vrij ingetogen, soms met wat meer gitaristisch geweld. Op zichzelf beschouwd hebben de tracks allemaal wel hun kwaliteiten, en op de uitvoeringen is sowieso weinig aan te merken. Een volledige cd is echter veel en veel te lang. Ik heb mijn les geleerd: geniet, maar luister met mate.


mij=No Quarter

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *