Beth Hart & Joe Bonamassa – Seesaw

Beth Hart & Joe Bonamassa - SeesawEigenlijk had hier ook Kevin “Caveman” Shirley als uitvoerende kunnen staan. Dit is namelijk vooral het project van de producer. Hij bracht Hart en Bonamassa bij elkaar, het is zijn vaste band achter Hart en Bonamassa, het is opgenomen in zijn eigen The Cave-studio en ook in de songkeuze heeft hij een fikse vinger in de pap gehad. Net als bij voorganger Don’t Explain zijn het uitsluitend covers en de band is dezelfde. Naast Hart en Bonamassa zijn dat de seasoned veterans drummer Anton Fig, bassist Carmine Rojas, toetsenist Arlan Schierbaum en gitarist Blondie Chaplin. Allemaal mannen die de muziekgeschiedenis kennen en overweg kunnen met de werkwijze van Kevin Shirley, die bij voorkeur niet langer dan twee weken doet over het opnemen van een album. Waar Don’t Explain meer ingetogen was, zijn voor Seesaw juist overwegend uitbundiger tracks gekozen. Dat begint al bij de swingende opener “Them There Eyes” (bekend geworden door Billie Holiday, net als de prachtige afsluiter “Strange Fruit”). Ook de cover van “Nutbush City Limits” (Ike & Tina Turner) en het titelnummer (van Aretha Franklin) vallen daaronder. Er zijn uiteraard rustiger songs te vinden, maar ook daar zie je vaak een opbouw naar een climax met schetterende blazers. Vaak is de cover heel oud, soms wat minder oud, zoals Melody Gardots “If I Tell You I Love You” of het door Lucinda Williams bekend geworden “Can’t Let Go”. Kan dat fout gaan met deze producer, deze muzikanten, de stem van Beth Hart en deze covers? Nou, eigenlijk niet. Het zijn goede uitvoeringen door mensen die van het materiaal houden en dat hoor je. De korte productietijd maakt wel dat de uitvoeringen weinig verrassingen bevatten, hoe goed ze ook zijn. Een enkele keer, zoals bij “Nutbush City Limits”, krijg ik het idee dat het er even tussendoor gedaan is en wat vlak blijft. Daar staan fraaie uitbundige tracks als “Miss Lady” (Buddy Miles) tegenover. Je luistert naar jaren muziekgeschiedenis, uitgevoerd door liefhebbers die hun vak tot in de puntjes beheersen. Nieuw of enorm verrassend is het nergens, maar o wat is het lekker! Er is nog een limited edition met een dvd die alle Youtube-‘making of’-filmpjes en vier muziekvideo’s bevat.


mij=Provogue

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *