Queens Of The Stone Age – …Like Clockwork

Queens Of The Stone Age - ...Like ClockworkDe oppervlakkigheid van De Wereld Draait Door werd volgens mij wel bezegeld toen zelfs Queens Of The Stone Age maar een lullig minuutje mocht spelen. Je hebt een van de invloedrijkste bands van de laatste vijftien jaar in de studio, maar waar schrijvers en televisiemakers uitgebreid de ruimte krijgen om reclame te maken voor hun werk, kan het hapslikwegpubliek niet meer aan dan een minuutje muziek. Of de hapslikwegpresentator, daar wil ik vanaf zijn. Anderzijds past het misschien ook wel bij Queens Of The Stone Age. Het boekje bij de cd is geen boekje maar een enkel velletje en voor de volledige credits wordt verwezen naar de site. Waar de informatie ook niet te vinden is… Gelukkig is er dan Wikipedia, waarop wèl alle informatie te vinden is. Over de bijdragen van Dave Grohl, Trent Reznor, Elton John en The Arctic Monkeys’ Alex Turner bijvoorbeeld. En van Nick Olivieri, die maar wat graag, net als bij Songs For The Deaf, weer de bas had ingespeeld toen hij hoorde dat Dave Grohl weer meedeed. Uiteindelijk moest hij het doen met wat backing vocals, omdat opperhoofd Josh Homme koos voor zijn vaste bandlid Michael Shuman. Wel een goede keuze, want een Songs For The Deaf deel 2 zou te makkelijk zijn geweest. Dat is het ook niet geworden. Songs For The Deaf was een sneltrein die een album lang doorraasde, …Like Clockwork kiest een toeristische route met een boemeltje dat soms wat sneller, soms wat langzamer gaat. “My God Is The Sun” is weer zo’n typisch Dave-Grohl-dendert-door-track, maar de song daarna, “Kalopsia”, is ingetogen en kent slechts in het refrein gecontroleerde chaos. Waar ik bij Era Vulgaris destijds erg teleurgesteld was en het album pas in de loop der jaren meer ben gaan waarderen, slaagt …Like Clockwork erin me al na een paar luisterbeurten te grijpen. Dat is vooral door de ijzersterke hooks. Net als op Songs For The Deaf zit je in een mum van tijd in een flow, zelfs als er halverwege een andere route wordt ingezet. …Like Clockwork is bij lange na geen kopie van Songs For The Deaf, maar heeft wel dezelfde kwaliteiten. Ik denk dat ieder zijn eigen favorieten van dit album zal halen. De mijne zijn “Keep Your Eyes Peeled” en “I Appear Missing”. Ga vooral luisteren om uw eigen favorieten te vinden.


mij=High Note / Matador

4 reacties

  1. Eigenlijk speelden ze nog na de uitzending een liedje. Het was wel raar dat ze eerst heel lang over de band zelf praatte en dan maar eventjes laten horen.

  2. Eigenlijk speelden ze nog na de uitzending een liedje. Het was wel raar dat ze eerst heel lang over de band zelf praatte en dan maar eventjes laten horen.
    vergeet niet te vermelden dat zijne baritonheid lanegan ook weer lekker meedeed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *