Circa – Live From Here There And Everywhere

Circa: - Live From Here There And EverywhereHet is u wellicht niet ontgaan: de sympathie die we hier bij File Under ooit hadden voor Asia en Yes is verdwenen sinds Geoff Downes bij beide bands de allesbepalende factor is. Maar er zijn ook heel wat ex-Yes-leden die elkaar nog regelmatig opzoeken. Circa: bijvoorbeeld – de dubbele punt zit in de bandnaam. Ooit zat hier ook Yes-drummer Alan White in, naast Jimmy Haun, die destijds op Yes’ Union-album meedeed, maar ook Circa: heeft de laatste jaren de nodige bezettingswisselingen ondergaan – om nog maar te zwijgen van de tijdelijke hernoeming naar YOSO, een band waar ex-Totozanger Bobby Kimball ook deel van uitmaakte. Inmiddels heet de band weer Circa:, en zijn de overgebleven bekende namen óók twee ex-Yesleden, namelijk gitarist/zanger Billy Sherwood en toetsenist Tony Kaye. De andere leden zijn bassist Rick Tierney (ex-Alice Cooper) en YOSO-drummer Scott Connor. Als u nog niet genoeg hebt van het gegoochel met namen kunt u op deze pagina terecht, om u te verbazen in hoeveel bandjes twee of meer van deze namen terugkeerden. Wat op Live From Here There And Everywhere helder is, is dat de heren nog altijd sterk in Yes-sferen verkeren. De volle acht tracks en zeventig minuten kraakheldere live-opnamen lang. Billy Sherwood is geen Jon Anderson, maar die hebben ze bij Yes ook niet meer. De wat hogere stem met de nodige echo op het geluid verraadt weliswaar dat Sherwood van huis uit geen zanger is, maar het past prima bij de als pop uitgevoerde progcomposities van Circa:. Mooie, rustig opgebouwde composities, met volop ruimte voor toetsen en gitaar, met een ritmesectie die weet wat subtiliteit is en vooral met een toetsenist die snapt dat méér toetsen niet altijd beter is. Er is eigenlijk maar één ding op aan te merken: aan alle kanten sijpelt Yes uit de poriën van deze band. Originaliteit is dus ver te zoeken. Tegelijkertijd zullen in elk geval op de File Under-burelen verschillende liefhebbers Circa: verkiezen boven de ongeïnspireerde blubber die Yes zelf tegenwoordig uitbrengt.


mij=Glasville Records

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *