And The Traveler - The Road, The Reason cover

And The Traveler – The Road, The Reason

Ze zeggen wel eens dat de charme van het zoeken naar goede muziek ervanaf is sinds het internet. Niet langer zoeken naar artikelen in obscure tijdschriften, niet langer platenzaken afstruinen in de hoop op een verdwaald exemplaar van net die ene plaat… Tegelijkertijd durf ik de stelling wel aan dat mijn muziekcollectie een stuk eenzijdiger zou zijn zonder het internet. Niet alleen omdat ik dan niet voor File Under had geschreven, maar ook omdat ik veel meer mogelijkheden heb om te zoeken naar muziek en die dan ook in huis te halen. En er zou geen Kickstarter zijn, dat de drie bandleden van And The Traveler uit Yonkers, New York in staat stelde deze (dubbel!-)cd gefinancierd te krijgen. And The Traveler (leadzanger/gitarist Max Johl, zanger/drummer Donald Perdomo en Josh Goldberg op zang en Chapman Stick) maakte er meteen een multimediaproject van, want naast de cd is er een boekje met illustraties van Joshua Warren, terwijl de hoes van de cd ook een fraai ingekleurde tekening van Warren is. Extra schoonheid bij een album dat van zichzelf al bijzonder is. Ja, ik zag het wel. U fronste bij de vermelding van de Chapman Stick. Dat is toch voor van die ingewikkelde bands als King Crimson? Die zijn daar vaak dol op, ja. Maar And The Traveler laat horen dat de Chapman Stick ook een uitstekend bandinstrument is. Hun mix van prog, rock, jazz en pop is op zijn zachtst gezegd bijzonder. Je kunt er allerlei associaties aanhangen, The Mars Volta, King Crimson, allerlei jambands, maar het zal altijd een belangrijk facet onderbelicht laten: het is steeds verrassend licht verteerbaar, terwijl de meer nauwgezette luisteraar zich nog altijd kan laven aan tal van prachtige details. Ook de zang is verrassend prominent, vooral de prachtige vocale harmoniën, waarin ze soms kunnen wedijveren met The Sparks (“Reprise: Underground”, “The Plunge Pt 3”). De muziek gaat van fluisterzacht tot riffy, And The Traveler beheerst het allemaal en weet dat samen te brengen op een album dat bijna ondefinieerbaar en toch een eenheid is. And The Traveler debuteert hier met een eigen beheer-cd, maar dit album is ‘as is’ goed genoeg om door een serieus proglabel opgepakt te worden. Voor mij is dit voorlopig dé ontdekking van het jaar. Dat er nog maar vele albums mogen volgen…

And The Traveler – The Road, The Reason
(Eigen beheer)

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *