Gov’t Mule – Shout!

Gov't Mule - Shout!Op het Roots In The Park-festival liet Gov’t Mule al een nieuwe track horen, de ballad “Captured”, en met enige vertraging is er nu ook het volledige album, Shout! geheten. Nu is een album voor Gov’t Mule vooral een alibi om weer een paar jaar te kunnen toeren en dat is hier ook het geval. Zelfs op dit album wordt gejamd alsof het een optreden is. De meeste tracks komen ruim boven de vijf minuten, en opperhoofd Warren Haynes en toetsenist Danny Louis zijn daarin met grote regelmaat een fijn stukkie aan het soleren. Het album klinkt ook alsof het live of bijna live is opgenomen. Opvallend genoeg is “Captured”, dat me op Roots In The Park nog niet zo kon bekoren, inmiddels een van mijn favorieten op dit album. Verder is het precies wat je zou verwachten van Gov’t Mule: een heerlijke mix van bluesrock en southern rock, een beetje reggae (“Scared To Live”) en solo’s zover het oog reikt. Zoals collega Dubbelmono het bij een voorgaande gelegenheid karakteriseerde: ‘Muziek voor stoere, maar in hun hart aardige jongens.’ Shout! verrast weliswaar nergens, maar daarvoor moet je ook bij andere muzieksoorten zijn. Het niveau is wel weer heel erg hoog, en Shout! is precies waar de liefhebbers op hebben zitten wachten. Doe jezelf een plezier en ga voor de limited edition. Die bevat namelijk wél een verrassing. Een bonus-cd waarop álle songs nogmaals worden uitgevoerd, met gastvocalisten als Glenn Hughes, Ben Harper, Steve Winwood, Dr. John en Elvis Costello. ‘Lekker goedkoop’, denk je nu misschien, ‘Alle muziek staat immers al op de band, dus je hebt alleen wat andere zang nodig.’ Nee dus. Er is een andere volgorde, met nieuw opgenomen versies die afweken waar band en gasten dat beter vonden passen. De gastzanger-versie van “Bring On The Music” is bijvoorbeeld dik vier minuten korter dan de elf minuten lange soleren-tot-je-blauw-ziet-versie op de eerste cd. De puike eerste cd krijgt in de limited edition een minstens zo puik broertje mee. Da’s nog eens wat anders dan twee eigenlijk afgekeurde deuntjes erbij…


mij=Mascot / Provogue

« »