Fates Warning – Darkness In A Different Light

Fates Warning - Darkness In A Different Lightight.jpgFates Warning is een flink doorgangshuis van officiële – en tourbandleden geweest in de loop der jaren. De huidige samenstelling bestaat al wel weer een tijdje – de laatste aanwinst, Halforddrummer Bobby Jarzombek, kwam er in 2007 bij – maar in de loop der jaren is Fates Warning wel steeds meer een bandje-voor-erbij geworden. Zoals bij zovelen in de metalwereld kan de schoorsteen niet roken van één band. Dus zit zanger Ray Alder in Redemption, bassist Joey Vera in Armored Saint, Jim Matheos in OSI en Jarzombek in Halford, niet zelden ook met meer commercieel succes. Bijna de hele band (inclusief Frank Aresti, alleen Ray Alder ontbrak) was ook nog eens te horen op Arch/Matheos. Door al die projecten heeft het niet minder dan negen jaar geduurd voor er nieuw studiowerk verscheen. Was dat het wachten waard? Ja en nee. Fates Warning was ooit een band die voorop liep in de progmetal – wat heet, ze zijn pioniers van het genre – maar het afgelopen decennium is er een massa nieuwe bands bijgekomen. En die zijn technisch allemaal belachelijk goed onderlegd en verkennen paden die Fates Warning aangelegd heeft. Daarmee is Fates Warning niet meteen oud en versleten. De concurrentie is echter wel veel groter geworden. Op Darkness In A Different Light gaan ze verder op de ingeslagen weg, maar dat is inmiddels een drukke snelweg geworden. Technisch zijn de heren nog steeds beter dan de meeste bands – vooral het drumwerk van Jarzombek vind ik om te smullen – maar composities als op dit album, met veel hard/zacht, volop breaks en hakkende gitaren onder na verloop van tijd wat eenvormige zanglijnen, dat is een kunstje dat veel bands inmiddels beheersen. De afsluiter, “And Yet It Moves” start met fraai harmoniërende akoestische gitaren en knalt er na dat intro dertien minuten vandoor en is daarmee het hoogtepunt van dit album. Eerlijk gezegd vind ik dat ook de enige track die écht opvalt. De doorgewinterde fan zal zich er prima mee vermaken. Degene die moet kiezen tussen Darkness In A Different Light en progmetal-cd’s die er in de winkel naast liggen kunnen wel eens in de verleiding komen om iets anders te kiezen. Fates Warning kan het nog steeds, maar valt wel steeds minder op.


mij=Inside Out

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *