Apocalyptica – Wagner Reloaded Live in Leipzig

Apocalyptica - Wagner Reloaded - Live in LeipzigIk ben dol op de crossover van hardrock/metal en klassiek. Dat begon ooit met Rainbows versie van de Negende van Beethoven, maar inmiddels heb ik een ruime sortering met bijvoorbeeld Savatage, Trans-Siberian Orchestra, George Lynch’s Orchestral Mayhem en Steve Vai’s Sound Theories Vol I & II. Het mag dus opmerkelijk heten dat ik pas nu mijn eerste Apocalyptica-cd heb. Passend is wel dat dat uitgerekend Wagner Reloaded – Live In Leipzig is, een album mét compleet orkest gewijd aan de hardrocker onder de klassieke componisten. Dat orkest is het MDR Symphony Orchestra, een gerenommeerd Duits omroeporkest. Het materiaal is logischerwijs zwaar beïnvloed door Richard Wagners werk, maar de (instrumentale) tracks zijn hiervoor geschreven door Eicca Toppinen. Live werd het geheel begeleid met dans en circus- en theateracts en dat ontbreekt hier natuurlijk. Zeker in vergelijking met Metallica- en Slayercovers is Wagner Reloaded veel meer klassiek van opzet. Het zit wat dat betreft dicht tegen Vais Sound Theories aan. Maar neem van mij dat klassieke-muzieksnobs als Paul Witteman hier niets van moeten hebben. Niet alleen was Wagner een hardrocker avant la lettre, Apocalyptica heeft natuurlijk een drummer en de cellisten zijn ook metalheads, zoals goed te horen is in tracks als “The Flying Dutchman” en “Creation Of Notes”. Het is juist de afwisseling tussen meer klassiek aandoende passages enerzijds en de hardrocksongs met klassieke instrumenten anderzijds die Wagner Reloaded zo goed maakt. Het mag dan volledig instrumentaal zijn, de dynamiek is enorm, compleet met ballen-uit-de-broek-rock-momenten. Wagner Reloaded is voer voor hardrockers met gevoel voor geschiedenis.


mij=BMG

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *