Omb - SwineSong

Omb – SwineSong

In eerste instantie had ik het idee dat Omb het nieuwe project van Amaseffers Yuval Kramer was. Die heeft weliswaar als gitarist en co-producer meegewerkt – en is inmiddels als gitarist toegetreden -, maar Omb-drummer Yuval Tamir waarschuwde me dat sommigen teleurgesteld waren geweest toen ze erachter kwamen dat Yuval Kramer niet achter dit project zat. Ik kan me dat haast niet voorstellen, want ook al is Kramer niet de grote man erachter, net als bij Amaseffer hebben we bij SwineSong te maken met ronduit avontuurlijke, verhalende avantgarde-metal. Met enorme lappen tekst en titels die bij voorbaat nieuwsgierig maken als “An Ordinary Caveman Sings An Ode To Obsession”, “Mother Gazelle, Father Horse” en “Oh Mrs. Wade! You Shouldn’t Have!”. Omb bestaat uit Tamir, zanger Vidi Dolev en bassist Or Rosenfeld. Dat is meestal een samenstelling waar je geen volledige band mee hebt en er zijn dan ook nog verschillende gitaristen en violisten, een trompettist en een pianist actief, naast vocale ondersteuning van de Omb Bombs. Je zou met die instrumenten niet verwachten dat het regelmatig richting death metal gaat. Dat is ook niet een genre waar ik normaal gesproken heel erg warm voor loop en ik kan me voorstellen dat Amasefferliefhebbers daar soms afhaken, maar als je het gemak ziet waarmee de band binnen een tiende seconde van ingetogen naar snoeihard vliegt dwingt dat bewondering af. Als ze dan ook nog eens in “An Ordinary Caveman Sings An Ode To Obsession” vrolijk overschakelen van grunts naar een stukje rockreggae, ben ik verkocht. Ja, het zwiept alle kanten op, met stukjes reggae, jazz, pop, lieflijke pianotingels en prominente trompetpartijen, met grunts en mannelijke én vrouwelijke cleane zang. En nee, van refreintje-coupletje-refreintje is nauwelijk sprake. Maar waar het makkelijk in chaos had kunnen eindigen blijft SwineSong een album lang fier overeind. Voor liefhebbers van (toch) Amaseffer en The Mars Volta die niet schrikken van een stukje death metal op zijn tijd. Luister en huiver. Van opwinding, wel te verstaan.

Omb- SwineSong
Ward7 Group

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *