Neal Schon – So U

Neal Schon - So UTwee jaar geleden bracht Neal Schon zijn solo-album The Calling uit. Een instrumentaal album uit de categorie ‘even laten zien wat je in huis hebt’. Dat is natuurlijk niet mis en het was dan ook een fijn album, maar zo’n instrumentaal album ligt niet iedereen. Op de hoes van So U staat echter ‘featuring Mendoza & Castronovo’. Dit is dus veel meer een solo-album-met-band – en inderdaad, niet instrumentaal. Integendeel, de heren zingen allemaal. Mendoza is natuurlijk Marco Mendoza (ex-Black Star Riders, ex-Whitesnake en ex-nog veel meer) en Castronovo is Schons Journey-bandmaatje Deen Castronovo. Als je dan bedenkt dat Night Ranger Jack Blades meegeschreven heeft aan verschillende songs, kun je alleen maar concluderen dat er hier een indrukwekkend gezelschap aan het werk geweest is. Dat is nog geen garantie voor een goede plaat, maar hier heeft het gewerkt. Mendoza, Schon en Castronovo zingen op dit album alledrie. Zoals op Journey’s Generations al te horen was is ook Castronovo een verdienstelijk zanger, zo ook hier op “Love Finds A Way”. Mendoza is met zijn soulvolle zang weliswaar de blikvanger op de afdeling vocalen, de afwisseling is net als op Generations prettig zonder dat het als los zand aan elkaar hangt. In negen tracks, alleen het titelnummer is aanzienlijk langer met ruim negen minuten, kan Schon zich weer uitleven in gitaristische uitspattingen, maar deze keer zijn die ingebed in meer traditionele songs met een extra lading funk ten opzichte van Schons werk met Journey. Het proggy titelnummer is een van de tracks waarop Deen Castronovo zich onderscheidt met zijn drumwerk. Weinigen kunnen songs een drive meegeven zoals hij, en dat laat hij op So U veelvuldig horen. In feite is dit dan ook veel meer een bandalbum geworden dan de naamgeving suggereert. Het grappige is dat met dit album vermoedelijk zowel de AOR-fans als de liefhebbers van het ingewikkelder gitaarwerk bereikt zullen worden, terwijl de extra dosis funk weer een andere groep rockliefhebbers zal aanspreken. Ik hoor bij alledrie de doelgroepen, dus dat ik me prima vermaakt heb met So U zal u niet verbazen.


mij=Frontiers/Rough Trade

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *