Billy Joel – A Matter Of Trust: The Bridge To Russia

Billy Joel - A Matter Of Trust: The Bridge To RussiaIn 1987 was Billy Joel de eerste Amerikaanse artiest die een concert gaf in de Sovjet-Unie. Daarvoor waren alleen Pink Floyd en Status Quo er geweest. Het was de tijd van de glasnost en perestrojka van Gorbatsjov. Als Кончерт (Live In Leningrad) werd daarvan in 1987 ook een live-cd uitgebracht. Dit jaar verscheen een dvd met concertbeelden en een nieuwe documentaire onder de titel A Matter Of Trust: The Bridge To Russia. Onder dezelfde titel als de dvd werd ook de cd opnieuw uitgebracht. Maar wel met maar liefst 27 tracks in plaats van de oorspronkelijke 16. Blijkbaar was destijds het oudere werk minder populair, want nu zitten er ineens versies bij van onder andere “The Ballad Of Billy The Kid”, “Scenes From An Italian Restaurant” en “It’s Still Rock And Roll To Me”, een soundcheckversie van “New York State Of Mind” en een radio-opname van “Piano Man”. En ja, dat maakt het erg de moeite waard om deze rerelease aan te schaffen. Ik vond Кончерт altijd iets achterblijven ten opzichte van de live-albums Songs In The Attic en 12 Gardens Live. Dat kwam wat mij betreft vooral door het ontbreken van een aantal oudere tracks en dat is nu dus verholpen. Daarnaast klinkt het allemaal wat voller dan op de oorspronkelijke release en dat is ook niet vervelend. Bij de extra tracks zijn meestal wel kleine oneffenheden te horen, maar dat mag best bij een live-album. De vertalingen van de tolk op het podium (!) geven het nog wat couleur locale. Bovendien zou de jaren na dit album Joel’s vaste band uiteenvallen, zodat dit album ook een laatste document van die band is. Bij rereleases wordt nogal eens inferieur materiaal toegevoegd om de verkoop te stimuleren. In dit geval is daarvan geen sprake, A Matter Of Trust: A Bridge To Russia is in alle opzichten een verbetering.

Billy Joel – A Matter Of Trust: The Bridge To Russia
(Sony)

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *