Hurtsmile - Retrogrenade cover

Hurtsmile – Retrogrenade

Bij de vorige gelegenheid sierde een boksbeugel de cover van het Hurtsmile-album, deze ronde is het een (glazen) granaat.

En toch is ook Retrogrenade vooral weer een echte pretrockplaat. Het begint met een trio heerlijke rockers, “Rock & Roll Cliché”, “Hello I Must Be Going” en “Big Government”. Hiermee is het album wat mij betreft al geslaagd. “Hello I Must Be Going” is overigens min of meer een cover, afkomstig uit de Marx Brothers-film Animal Crackers. Cherone heeft de tekst wat aangepast en voorzien van nieuwe muziek. Pledgers – de plaat is met crowdfunding gerealiseerd – kregen ook nog een stream van een langere versie, die helaas niet op het album is gekomen. De band is hetzelfde als bij het debuut, Cherone en zijn broer Mark, aangevuld met bassist Joe Pessia en drummer Dana Spellman. Compleet met Extremeconnecties: Joe Pessia zat ooit in Nuno Bettencourts band DramaGods, Spellman kreeg ooit les van Mike Mangini, inmiddels drummer van Dream Theater. Die connecties zijn ook niet zo gek, want ook Hurtsmile grossiert in catchy rockers met intelligente teksten, uitgevoerd door meer dan uitstekende muzikanten.

Ook de productie van Gary Cherone en Pessia en de mix van Bob St. John zijn vergelijkbaar: het zijn in de eerste plaats echte rockers met een heldere sound, terwijl de koortjes keer op keer adembenemend mooi zijn. Na dat trio knallers aan het begint blijft het verderop ook genieten (“Where Do We Go From Here” bijvoorbeeld, of de snelle rocker “Wonder What”). En natuurlijk horen er ook ballads bij. Luister eens naar “Good Bye”. Een wat zoete ballad misschien, maar de Eaglesachtige koortjes maken dat je tóch weer voor de bijl gaat. Er wordt afgesloten met een lekker energieke versie van Elvis Costello’s “Pump It Up”.

Zeg Prikkie, lijkt het dan niet wat veel op Extreme? Ach, misschien wel. Maar Cherone is daar nu eenmaal óók bepalend voor de sound, dus je kunt het hem niet kwalijk nemen. Zeker niet wanneer Hurtsmile platen blijft maken die zo lekker zijn als Retrogrenade.

Hurtsmile – Retrogrenade
(Slipkid Records)

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *