Ted Nugent – ShutUp&Jam!

Ted Nugent - Shutup&Jam!Vergeleken met het Nederlandse politieke spectrum zijn de Amerikaanse Democraten eigenlijk al behoorlijk rechts. Rechts daarvan heb je de ‘gewone’ Republikeinen, rechts dáárvan de Tea Party van Sarah Palin en nog een stukje verder heb je Ted Nugent. Een akelig heerschap, dat Obama een ‘subhuman mongrel’ noemde. Ome Ted is dan ook nooit op subtiele meningen te betrappen geweest. Naar een deel van zijn teksten kun je beter niet luisteren als je enige vorm van beschaving prettig vindt. Dat geldt ook voor de teksten op ShutUp&Jam, het eerste studio-album sinds Love Grenade uit 2007. Muzikaal zit hij ook al jaren in dezelfde hoek, en die is een stuk beter te pruimen. Smakelijke bluesgeoriënteerde hardrock, met dan zo nu en dan wat southern rock erin of een lekkere boogie. Of funkrock, zoals in “Everything Matters”, gezongen door Derek St. Holmes. Met het titelnummer schiet dit album furieus uit de startblokken en een kleine vijftig minuten en dertien songs verder is het weer afgelopen. Nou ja, twaalf songs, want de enige lange track (het verder niet zo bijzondere “Never Stop Believing”) staat er in twee versies op. De band, met genoemde Derek St. Holmes als tweede gitarist, bassist Greg Smith (Alice Cooper) en drummer Mick Brown (Dokken) zorgt voor een degelijke ‘no frills rock & roll’-basis, terwijl Nugent nog steeds een bovengemiddeld goede gitarist is, zonder dat daar honderd noten per seconde voor nodig zijn. Met Sammy Hagar heeft hij de pretrocker “She’s Gone” opgenomen. Compositorisch is die track niet heel bijzonder, maar het swingt als een tierelier en dat geldt eigenlijk voor het grootste deel van het album. Het verrast nergens, maar de meeste rockgitaristen kunnen nog steeds iets van Nugent leren. Misschien moet ome Ted zich aan z’n eigen advies houden. Kop dicht en spelen!


mij=Frontiers/Rough Trade

5 reacties

  1. Er zijn genoeg mensen, waarvan ik denk ” houd aub je mond dicht” vanwege de zangstem of beter gezegd gebrek aan. :D De heer Nugent is hierop in mijn optiek een uitzondering. Precies zoals Prikkie reeds opmerkte, is hij 1 van de weinige zangers waarbij ik het vanwege de songteksten ook heb. En ik ben echt wel wat gewend vanuit de metal-scene, maar TN is de overtreffende trap. Jammer, omdat zijn bluesy gitaarspel mij juist wel bevalt.

  2. Over het politieke spectrum gesproken. Voor de USA zou het een stuk beter zijn als ze collectief scharen achter The Tea Party van Jeff Martin. No politics……… Just Rock and Roll.

  3. Er zijn genoeg mensen, waarvan ik denk ” houd aub je mond dicht” vanwege de zangstem of beter gezegd gebrek aan. :D De heer Nugent is hierop in mijn optiek een uitzondering. Precies zoals Prikkie reeds opmerkte, is hij 1 van de weinige zangers waarbij ik het vanwege de songteksten ook heb. En ik ben echt wel wat gewend vanuit de metal-scene, maar TN is de overtreffende trap. Jammer, omdat zijn bluesy gitaarspel mij juist wel bevalt.
    Over het politieke spectrum gesproken. Voor de USA zou het een stuk beter zijn als ze collectief scharen achter The Tea Party van Jeff Martin. No politics……… Just Rock and Roll.
    Eddy: Voor een deel is rock & roll, naast videogames, de oorzaak van mass shootings. Niks mee te beginnen, met dat volk… ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *