Dan Reed Network – Mix It Up (1991)

Genre-overstijgende bands, daar weten platenmaatschappijen zich geen raad mee

Dan Reed Network is zo’n geval van ‘het had zo mooi kunnen zijn’; getalenteerde muzikanten die grenzen opzochten en ook nog iets te vertellen hadden. Maar ja, zoals in Amerika vaker gebeurt bij bands die genres overstijgen, had de platenmaatschappij geen flauw idee hoe Dan Reed Network in de markt te zetten.

Zo kon het gebeuren dat de band drie uitstekende albums maakte met goede reviews in overvloed en toch geen poot aan de grond kreeg in het thuisland. Bij het derde album, The Heat, waren ze op hun best en daarmee het meest onbegrijpelijk voor de platenmaatschappij. “Mix It Up” is de perfecte samenvatting van de ondergang van deze wereldband: funky rock, met samples en min of meer gerapte zang, ritmisch tot in de vezels, een pianootje dat de hele song lang meetingelt en op een bijna achteloze manier alles aanstuurt en een maatschappijkritische tekst die weinig aan de verbeelding overlaat. Dat kón ook niets worden, natuurlijk.

Maar tot op de dag van vandaag gaat mijn hart iets sneller kloppen van dit nummer…

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Powerpopbattle van Ondergewaardeerde Liedjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *