Ooit was Joe Lynn Turner zanger bij Rainbow, Yngwie Malmsteen en Deep Purple. Na het mislukte avontuur bij Deep Purple waren er nog wel wat hoogtepuntjes (Mother’s Army, Hughes Turner Project en een enkel geslaagd solo-album), maar die werden steeds schaarser. De laatste jaren kwam hij nog vooral in beeld bij wat feitelijk Rainbow- en classic rock-coverbands waren. Met goede muzikanten, maar toch.

Daar lijkt nu verandering in te komen. Rated X heet het nieuwe project (dat wordt lastig zoeken in zoekmachines) en op 7 november komt het debuut uit bij Frontiers. De namen beloven veel goeds: naast Turner zijn dat drummer Carmine Appice (Vanilla Fudge, King Kobra, Blue Murder), bassist Tony Franklin (Blue Murder, The Firm) en gitarist Karl Cochran (Joe Lynn Turner Band). Aanvankelijk zou Jeff Watson de gitarist zijn – met Turner en Appice driekwart van Mother’s Army -, maar in februari werd bekend dat Cochran zijn opvolger werd.

Ze mogen overigens wel oppassen dat de positie van gitarist in Rated X niet dezelfde kant opgaat als die van drummer in Spinal Tap. Na eerste keus Bruce Kulick en Jeff Watson is Cochran de derde gitarist – en hij is op dit moment nog herstellende van een zware beroerte die hij in april kreeg…