Led Zeppelin – Bron-Yr-Aur Stomp (1970)

Niks geen excessen: over een wandeling in de bossen met de hond van Plant

Mijn bijdrage voor de Led Zeppelinbattle van Ondergewaardeerde Liedjes:

Led Zeppelin II is opgenomen tussen tournees door, zoals dat in die dagen wel vaker gebeurde. Een band werd door management en platenmaatschappij gerund en de band had maar te gehoorzamen. Na het fenomenale succes van het album en de single “Whole Lotta Love” hadden Page en Plant iets meer in te brengen. Ze besloten zich terug te trekken in Bron-Yr-Aur, een cottage in Wales, om songs te schrijven. Na voortdurend touren met enorme versterkers achter zich en het vertoeven in motels en studio’s was dat een enorme verandering van omgeving.

Page maakte veel meer gebruik van akoestische instrumenten en hoewel de plaat uiteindelijk elders werd opgenomen met de Rolling Stones Mobile, klonken de dagen in Wales door in de sound. Niet tot ieders genoegen overigens, want Led Zeppelin stond synoniem aan hard en rauw, en ondanks rockers als “Immigrant Song” was de algehele sfeer op Led Zeppelin III volstrekt anders.

Misschien wel de meest opmerkelijke track in dat opzicht was “Bron-Yr-Aur Stomp” (vaak abusievelijk als “Bron-Y-Aur Stomp” geschreven, ook op officiële releases). Niet te verwarren met de instrumental “Bron-Yr-Aur” die later op Physical Graffiti verscheen, overigens. “Bron-Yr-Aur” Stomp was muzikaal traditioneler dan traditioneel. Folk en country die alleen in de verte aan rock doet denken, met Page op akoestische en -slidegitaar. Verandamuziek pur sang. Of muziek voor linedancing.

Maar mét dat heerlijke loopje waar bassdrum, bas, gitaar en handclaps steeds gezamenlijk er even een paar beats tussendoor gooien, voor het eerst rond 1:15. De tekst is qua onderwerp verrassend alledaags: het gaat over een wandeling in de bossen van Plant met zijn hond. En dat was dus de zanger van een band die bekend stond om zijn excessen…

Er is aan mij een drummer verloren gegaan. Steevast zijn het ritmische stukjes die ik onweerstaanbaar vind. Zo ook hier in “Bron-Yr-Aur Stomp”.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Led Zeppelinbattle op Ondergewaardeerde Liedjes. Opmerkelijk: vier van de vijf bijdragen komen oorspronkelijk van het album Led Zeppelin III!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *