Over verwachtingen die niet uitkwamen

Mijn bijdrage voor de Marillionbattle:

Een groot deel van de luisteraars kent Marillion alleen van die ene single. Dat ze als een van de allereersten aan crowdfunding deden, dat ze al jaren zelf alle touwtjes in handen hebben en inmiddels aan een indrukwekkend oeuvre hebben gebouwd is de meesten echter ontgaan. In deze battle zijn het begrijpelijkerwijs voornamelijk songs met H als zanger, maar ook in de Fish-tijd werd Marillion onderschat.

Het complete album Clutching At Straws, bijvoorbeeld. Het was het laatste album van de band met Fish en muzikaal én tekstueel is te horen dat ze aan het eind van hun Latijn zijn. Of zich aan strohalmen vastgrijpen, zoals de titel zegt. Ze zijn zeldzaam in vorm, maar de jachtigheid, wanhoop en vervreemding druipt er vanaf. Misschien nog wel het mooist op “Slàinte Mhath”. Slàinte Mhath is een proost uit het Gaelic, niets anders dan ons ‘op je gezondheid!’. Maar in dit nummer is het het antwoord op elk verhaal van onuitgekomen verwachtingen. Alcohol als laatste redmiddel in een wereld waar niets loopt zoals je het zou willen. Tuurlijk, je doet alsof je king of the world bent: A hand held over a candle in angst fuelled bravado, maar dat is schijn: And you listen with a tear in your eye / To their hopes and betrayals and your only reply / Is Slàinte Mhath.

Een jaar later verliet Fish Marillion.

Lees vooral ook de andere bijdragen in de Marillionbattle op Ondergewaardeerde Liedjes.