Neal Black & The Healers - Before Daylight cover

Neal Black & The Healers – Before Daylight

Een turbo-charged Chris Rea

De bio omschrijft hem als een “Turbo-Charged Chris Rea” en daar kan ik me wel in vinden. Wie Rea voornamelijk van de ballads kent zal dat vreemd vinden, wie Rea’s bluesbox Blue Guitars kent niet. Neal Black heeft vergelijkbare hese stem, zij het nog een graadje gruiziger, en houdt zich op Before Daylight bezig met eenzelfde authentieke blues.

De Texaan Black, een deel van het jaar woonachtig in Zuid-Frankrijk, kan op zijn tijd flink soleren, zoals in “The Same Color” bijvoorbeeld, waar zijn spel wel iets van collega-Texaan Stevie Ray Vaughan heeft. Je wordt ook regelmatig verblijd met solo’s door zijn band The Healers, bijvoorbeeld op piano en harmonica. Op andere momenten laat Black zijn solo’s echter net zo makkelijk achterwege om dobro en accordeon de sfeer te laten bepalen.

Tekstueel trekt ‘ie zo nu en dan behoorlijk van leer, zoals op het vileine “American Dream”. Of humoristisch, zoals ‘a holy spirit that’s 96 proof’ in “Jesus & Johnny Walker”. De twee covers, Willie Dixons “Mama’s Baby” en de traditional “Goin’ Down The Road”, passen naadloos in Blacks eigen materiaal.

Before Daylight is zo’n plaat die een redelijk doorsnee bluesplaat lijkt tot je er wat beter naar luistert. Geen nootje klinkt overbodig, geen solo geforceerd. Heerlijk!

File: Neal Black & The Healers – Before Daylight
File Under: Kan het daglicht prima verdragen
File Video: [Neal Black & The Healers – Jesus & Johnny Walker]

(Dixiefrog / Bertus)

Meer recensies én foto’s zijn te vinden op File Under.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *