Tom wie!? Tom Skeeter, samen met Joe Gottfried eigenaar van de Sound City Studios, een van de meest roemruchte studios in Los Angeles. Vorig jaar maakte Foo Fighter Dave Grohl er een prachtige documentaire over.

De Sound City Studios maakten gebruik van een Neve mengpaneel. Die beslissing van Skeeter was de meesterzet – hoewel hij grapte dat het maar goed was dat zijn vrouw niet wist dat het mengpaneel duurder was dan zijn huis destijds.

De studios werden zakelijk niet al te best geleid, wat in 1991 bijna en in 2011 definitief tot sluiting leidde. Maar in de tussentijd is er een rij klassieke rockalbums opgenomen waar je u tegen zegt. Vóór 1990 bijvoorbeeld After The Gold Rush van Neil Young, Double Vision van Foreigner, Damn The Torpedoes van Tom Petty & The Heartbreakers en Holy Diver van Dio.

De ondergang werd in 1991 ternauwernood voorkomen doordat Nirvana er een plaatje opnam…. Nevermind. De Sound City Studios waren ineens weer reuzehip en in de jaren erna werden er onder andere het debuut van Rage Against The Machine, Undertow van Tool, Unchained van Johnny Cash en Death Magnetic van Metallica opgenomen. De langere en nog veel indrukwekkender lijst is te vinden op de site die aan de Sound City Studios is gewijd.

Nadat de Sound City Studios in 2011 definitief sloten, nam Grohl het Neve mengpaneel over en installeerde het in zijn eigen studio. Hij nam daar de cd bij de documentaire op (met medewerking van onder andere Josh Homme, Trent Reznor en Paul McCartney) en het Foo Fighters-album Wasting Light. Inmiddels zijn de oorspronkelijke studios weer in gebruik – zonder het mengpaneel, uiteraard – onder de naam Fairfax Recordings.

Die Tom dus. Doe jezelf een plezier en bekijk de documentaire van Dave Grohl.