Wat nou, herfstpracht?

Mijn bijdrage voor de Herfstbattle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Sommigen kunnen de herfst alleen bezingen in termen van kleurenpracht en chocolademelk met slagroom. Zo niet Tom Waits. “November” begint met de omineuze klanken van een zingende zaag en Waits kan slechts om hulp roepen:

November has tied me
To an old dead tree
Get word to April
To rescue me
November’s cold chain

Made of wet boots and rain
And shiny black ravens
On chimney smoke lanes
November seems odd
You’re my firing squad
November

Het album waarop “November” te horen is, The Black Rider, was min of meer de soundtrack van een toneelstuk, gebaseerd op een Duitse volksvertelling en met teksten van niemand minder dan William S. Burroughs. Het paste perfect bij de theatrale stijl van Waits. Hij mag dan niet zoveel met de herfst gehad hebben, die antipathie is zelden zo mooi verwoord als in “November”. Wat nou, herfstpracht? Kou, ellende en somberheid!

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Herfstbattle op Ondergewaardeerde Liedjes.