Billy Joel – Allentown (1982)

Zijn op één na mooiste plaatsnamenliedje

Ik was bijna klaar met mijn stukje over “Birmingham Blues” van Electric Light Orchestra, toen ik bedacht dat ik eigenlijk over een ander liedje wilde schrijven voor de Plaatsnamenliedjesbattle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Over het mooiste plaatsnamenliedje hoef ik niet lang na te denken: Billy Joel’s “New York State Of Mind”. Maar ja, niet ondergewaardeerd, hè? Geen probleem, want Joel heeft veel, heel veel liedjes geschreven over landen (“Scandinavian Skies”), streken (“Zanzibar”), straten (“52nd Street”) én plaatsen: natuurlijk “New York State Of Mind”, maar ook “Miami 2017 (Seen the Lights Go Out on Broadway)”, “Goodnight Saigon”, “Leningrad” en wat dan zijn op één na mooiste plaatsnamenliedje is: “Allentown”.

Het nummer had door Bruce Springsteen geschreven en uitgevoerd kunnen zijn. Het verhaalt over Allentown, Pennsylvania, een plaats die te maken had met de teloorgang van de metaalindustrie in het nabijgelegen Bethlehem. Vandaar het geluid van de fabrieksfluit aan het begin, de machtige drumklappen én het geluid van metaalwalsen in het nummer. Waar de sympathie van Allen ligt is duidelijk:

Every child had a pretty good shot
To get at least as far as their old man got
But something happened on the way to that place
They threw an American flag in our face

Het was tekenend voor veel van dergelijke steden in die tijd. De industrie trok er weg, dus wie werk kon vinden moest verhuizen. Een spiraal van verarming werd in gang gezet. Niet veel later gebeurde precies hetzelfde ook met de auto-industrie en de stad Detroit.

Well I’m living here in Allentown
And it’s hard to keep a good man down
But I won’t be getting up today

And it’s getting very hard to stay
And we’re living here in Allentown

Enige aanmerking: het had een minder kneuterige videoclip verdiend…

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Plaatsnamenliedjesbattle op Ondergewaardeerde Liedjes.

9 reacties

  1. Mijn persoonlijke voorkeur zou het niet onderschatte, doch sublieme Leningrad zijn. Billy Joel maakt hele mooie filmische verhalende liedjes.
    Ik heb mijn, waarschijnlijk verrassende, bijdrage maar vermeld op ondergewaardeerde liedjes. :D

      1. Phil Lynott is in mijn ogen de grote poeet in de rockmuziek. Ik denk dat weinig mensen het nummer “Dublin” kennen. We zullen maar zeggen “muziek voor liefhebbers”. :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *