Allen-Lande - The Great Divide cover

Allen-Lande – The Great Divide

Topzangers met confectie-powermetal

Allen-Lande was typisch zo’n project dat door Frontiersbaas Serafino Perugino bijeen geharkt werd. Je hebt een zanger (in dit geval twee), een songwriter-per-strekkende-meter die liefst ook nog multi-instrumentalist en producer is, je knalt er een stoer uitziende hoes omheen en klaar ben je.

Maar ik geef toe dat het feit dat de zangers Russell Allen (Symphony X) en Jorn Lande waren en de songwriter/multi-instrumentalist/producer Magnus Karlsson (Starbreaker, Place Vendome) de lat meteen wat hoger legde. En toch, het waren niet automatisch topplaten, vooral omdat Karlsson niet altijd zijn beste materiaal leek in te brengen. Na het drietal albums The Battle, The Revenge en The Showdown leek het wel zo’n beetje uitgewerkt.

Vier jaar later is er dan toch een opvolger, zij het met ex-Stratovariusbaas Timo Tolkki in plaats van Karlsson. Echt? Tolkki, de man die een van de slechtste Frontiersplaten van het jaar uitbracht? U begrijpt dat ik met stevige tegenzin aan de beluistering begon.

Natuurlijk, de muziek staat volledig in dienst van de stemmen. Dat is helemaal niet erg, want Lande en Allen horen gewoon bij de top in powermetalland. De songs zijn echter niet overdreven verrassend. Op zijn best zijn het verdienstelijke bombastische rockanthems, zoals “Solid Ground” en “Lady Of Winter”. Op zijn slechtst is het gewoon fantasieloos, met drums die binnen drie maten het patroon te pakken hebben waar ze de rest van de song op doorgaan en gitaarpartijen die vooral bestaan uit lang aangehouden akkoorden. Bovendien laat Tolkki nogal eens een opvallend lelijk standaard-synthpingeltje op de achtergrond meelopen. Geen flauw idee wat hij dáár nou zo mooi aan vindt.

Bombast is verzekerd bij Tolkki, maar het is nogal eens een trucje en dat is ook hier regelmatig het geval. Hij is weliswaar beduidend beter dan met Avalon, maar dat is niet zo moeilijk. The Great Divide moet het vooral van Allen en Lande hebben. Gelukkig zijn die overtuigend als altijd.

Fanatieke fans van Allen, Lande én Tolkki zullen zich best vermaken, anderen moeten eerst eens luisteren. Ik ben er in elk geval niet van overtuigd dat dit vierde album nou echt zo nodig was.

File: Allen-Lande – The Great Divide
File Under: Topzangers met confectie-powermetal
File Audio: [“Come Dream With Me”] [“Lady Of Winter”]

(Frontiers/Rough Trade)

Meer recensies én foto’s op File Under

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *