Devin Townsend Project - Z2 cover

Devin Townsend Project – Z2

Uniek musicus flikt het hem weer… twee keer

Er was nogal wat opwinding onder Devin Townsendvolgers toen bleek dat de Canadees in de afrondende fase was met zijn vervolg op Ziltoid The Omniscient. Begrijpelijk, want hoe gevarieerd Townsends werk ook is, dat is een album dat bewierookt wordt door álle fans, waar ander werk niet iedereen evenveel aanspreekt. Maar naast het vervolg op Ziltoid (als soloalbum geafficheerd) bleek er ook nog een Devin Townsend Project-album bij te zitten. Samen heten de albums Z2, uit te spreken als ‘Zed squared’.

Het eerste album is het Project-album, dat als titel Sky Blue heeft meegekregen. Qua stijl is het erg te vergelijken met Epicloud: bombast tot in alle hoeken, met vele lagen zang, onder andere van Anneke van Giersbergen, die heel veel te horen is. Het blijft bijzonder om te horen hoe heavy instrumentatie door Townsend c.s. als het ware van afgeronde hoeken wordt voorzien door de zang, er met enige regelmaat bijna gospel van makend. Als je Epicloud goed vond, zul je aan Sky Blue ook veel lol beleven. Het is de van Townsend bekende progbombast, herkenbaar tot en met. Met ook nog wat fijne uitschieters als “Rejoice” en “A New Reign” is dit alvast een geslaagde cd.

Maar natuurlijk ging de aandacht uit naar het Ziltoid-soloalbum met als titel Dark Matters. Er is een 3-cd-versie van Z2, waarbij één cd Dark Matters zónder dialogen bevat, maar ik zou niet weten waarom je die zou willen.

Net als de vorige keer is Townsend er namelijk in geslaagd de balans tussen ongein en muziek te bewaren, zodat niet alleen een partij meligheid wordt. Bovendien kennen ook de gesproken teksten een passende muzikale omlijsting. Gastrollen zijn er voor Chris Jericho, showworstelaar en zanger van Fozzy (zie de recensie van eerder vandaag) als Captain Spectacular en Dominique Lenore Persi (Stolen Babies) als The War Princess.

Grappig is ook dat Townsend niet moeilijk doet over zijn invloeden op dit album. Hij noemt bijvoorbeeld Usher, Will.i.am, Dead Or Alive en Prokofjiev’s Peter en de Wolf als inspiratie. Leuk detail: naast het Universal Choir (backing vocals die door internetters konden worden ingestuurd) is er nog publiek te horen van het concert in TivoliVredenburg op 5 augustus jl.

Na een uur heb je een partij meligheid gehoord waar je u tegen zegt, en heb je desondanks enorm zitten genieten van een muzikale rollercoaster. Met aan het einde de tekst ‘…this is the end… Or is it?’. Townsend heeft Ziltoid dus nog niet definitief vaarwel gezegd. Daar kun je alleen maar blij van worden.

File: Devin Townsend Project – Z2
File Under: Uniek musicus flikt het hem weer… twee keer
File Spotify: [Z2]
File Video: [“Rejoice”] [ZTV Episode 1] [ZTV Episode 2] [ZTV Episode 3] [DevyTube]

(InsideOut)

Meer recensies én foto’s op File Under.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *