Haken - Restoration cover

Haken – Restoration EP

Goed – Beter – Haken

Eigenlijk is op deze EP al binnen een minuut duidelijk dat het vertrek van bassist Tom McClean weinig verschil heeft gemaakt voor het geluid van Haken. De nieuwe bassist Conner Green is even aanwezig als zijn voorganger.

Natuurlijk, de songs op deze EP zijn eigenlijk oude songs die zijn opgepoetst ten behoeve van wat niet voor niets Restoration heet. Ze zijn afkomstig van Enter The 5th Dimension, de demo die voorafging aan debuutplaat Aquarius. Drie van de zes bandleden waren toen nog niet in Haken actief, dus de songs werden opnieuw opgezet, met de hele band én producer Jens Bogren, die voorganger The Mountain al perfect had afgeleverd.

De drie tracks hebben dan ook andere namen gekregen dan op de demo. Opener “Darkest Lights” is zes minuten stop-en-start-prog: hyperritmisch, met gitaar en bas die misschien nog wel meer voor het ritme zorgen dan de drums van Raymond Hearne. “Earthlings” is trager en bouwt langzaam op naar wat mij betreft het mooiste stuk van het nummer waarin Jennings eerst op één toon zingt – of misschien kan ik beter zeggen ritmisch declameert – en dan nieuwe lagen met dezelfde zang eromheen weeft. Na twee songs zijn we al een klein kwartier onderweg en begint het afsluitende “Crystallized”, dat maar liefst twintig minuten duurt. Met medewerking van gitarist Pete Rinaldi (Headspace) en Mike Portnoy op gong wordt er weer een hoogtepunt aan het oeuvre toegevoegd. In twintig minuten wordt volop van richting veranderd, wordt iedere muzikant ergens in het zonnetje gezet en blijft het desondanks één geheel. Haken moet de eerste mindere plaat nog maken, want ook Restoration is technisch van hoog niveau, spannend en volkomen herkenbaar.

Restoration is verkrijgbaar op vinyl en als download. Nou ja, er ís wel een cd, maar die zit alleen bij het vinyl. Dat is het enige minpuntje aan een tussendoortje dat er zijn mag.

File: Haken – Restoration EP
File Under: Goed – Beter – Haken
File Video: [“Darkest Light”]

(InsideOut)

Meer recensies én foto’s op File Under.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *