The Afro Circus - Journey To The Center Of The Ear.

The Afro Circus – Journey To The Center Of The Ear

Ook voor niet-musicologen

Ik zal niet ontkennen dat ik gevleid was toen Josh Goldberg (voorheen And The Traveler) me vroeg het album van zijn nieuwe soloproject The Afro Circus te recenseren. Tegelijkertijd wordt het dan wel een stuk moeilijker als je onverhoopt moet zeggen dat je het drie keer niks vindt.

Gelukkig was online “Pajammered” al te beluisteren en kon ik oprecht zeggen dat ik heel benieuwd was naar de rest. Een duidelijk verschil met And The Traveller is er wel: Journey To The Center Of The Ear is vrijwel instrumentaal, waar And The Traveler mede opviel door prachtige koortjes. Wat niet veranderd is, is dat Goldberg met zijn Chapmanstick steeds blijft streven naar liedjes met een kop en een staart.

Hij is een denker, Josh Goldberg. In dit interview heeft hij het over de noodzaak om imperfecties toe te staan, ook – of juist – als je een perfectionist bent. Ook legt hij uit dat hij de Chapmanstick ziet als de natuurlijke doorontwikkeling van gitaar en bas.

Hoe moet je zijn muziek classificeren? In elk geval als progressief – in de oorspronkelijke betekenis, namelijk die van het zoeken naar nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Qua genres kom je eerder uit bij rock, fusion en soms pop.

Ook als er furieuze stukken inzitten, zoals in opener “Ledfethur”, komt het steeds weer uit bij ijzersterke melodieën. Natuurlijk, zo’n Chapmanstick blijft even wennen – het is een touchgitaar, waarbij tapping de techniek is in plaats van het aanslaan van snaren met een plectrum. Er zijn overigens naast drums en Chapmanstick wel degelijk gitaren te horen, van Goldberg zelf of van gasten. “Ja’risa” kent bijvoorbeeld een ballad-achtig stuk dat wel aan Steve Vai doet denken, maar ook een gierende gitaarsolo. “Pajammered” is dan weer een echte rocker – met een heerlijk intro.

Misschien is het grootste compliment dat je kunt geven wel dat je soms helemaal vergeet dat er geen zang te horen is. Journey To The Center Of The Ear zal weliswaar niet voor iedereen geschikt zijn, maar Goldberg slaagt er wederom in zodanige songs te schrijven dat je geen musicoloog hoeft te zijn om het waarderen.

Binnenkort komt ook de EP uit van Goldbergs nieuwe band, GEPH – een trio met drums en twéé Chapmansticks. Ik ben benieuwd.

File: The Afro Circus – Journey To The Center Of The Ear
File Under: Ook voor niet-musicologen
File Audio: [CircusCamp]
File Video: [“Sargatanas Before the Fall” (Chapman Stick and guitar playthrough)] [GoldbergTube]

(Eigen beheer)

Meer recensies én foto’s op File Under.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *